Podno grijanje - grijaći film

Podno grijanje pomoću električne energije je dovedeno do savšenstva. Vrhunsko postignuće nanotehnologije omogućilo je izradu grijaćeg filma debljine svega 0,3 mm, električki izoliranog, negorivog, potpuno bezopasnog i što je najvažnije bez gubitaka energije. Nova svojstva dobivena od pomiješanih raspršenih čestica srebra i grafita izvrsno su iskorištena u izradi ove vrste podnih grijača.

Karakteristike

Grijaći film čini izolirajuća negoriva PET folija dužine nekoliko desetaka metara, širine 0,5 m (ili više), unutar koje su okomito postavljene grafitne trake. Duž oba ruba folije nalaze bakrene trake koje ih povezuju. Grafitne trake priključene na izvor električne energije predstavljaju veliki otpor, zagrijavaju se i otpuštaju toplinu. Ograničenje temperature obavlja se termostatom.

Prednosti

Grijanje podnim grijaćim filmom je izuzetno komforno zbog ravnomjerne raspodjele topline kroz veliku površinu čija temperatura treba biti viša za samo nekoliko stupnjeva od temperature prostorije. Na taj način se eliminiraju jake zračne struje što pogoduje ljudima koji pate od alergije.

Primjena

Grijaći film se može postaviti ispod svih vrsta podnih obloga kao i klasično podno grijanje:

.: laminati,
.: pločice,
.: tepisoni,
.: plasične obloge itd.

Koriste se u stambenim objektima, hotelima, uredima, dječjim vrtićima, bolnicama… Jedna od prednosti je i u tome što se može postaviti i ispod tepiha, što je izvrsno rješenje za već gotove objekte. Može se koristiti u sakralnim objektima polažući ga na postojeće kamene ploče, a ispod tepiha u prostoru gdje sjede ljudi, u sakristijama, kioscima, kontejnerima, u prostoru blagajni…

Postavljanje

Na potpuno čistu i suhu podnu podlogu postavlja se plastična folija, toplinski izolacijski materijal, a zatim grijaći film. Nakon postavljanja i spajanja, film zaštititi plastičnom folijom i postaviti odabranu podnu oblogu.

U usporedbi s do sada najjeftinijim grijanjem gdje se kao energent koristi plin, grijaći film je jeftinija solucija. Uloženi novac u materijal i plaćanje utrošene energije tijekom 15 godina (vrijeme nakon kojeg je u prosjeku potreban novi plinski bojler) je veći nego kod podnog grijanja pomoću grijaćeg filma. Prednost grijaćih filmova je i u tome da niti nakon 15 godina nisu potrebna bilo kakva nova ulaganje u održavanje sustava podnog grijanja.

2 komentara:

  1. Podno grijanje mi se jako sviđa, može biti vrlo korisno i za malu djecu je pogodno. Jedini problem osim naravno cijene, vjerujem da je skidanje već postavljenog poda.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čitajući o tom podnom grijanju sam shvatila da ima više vrsta podnog grijanja tj više opcija izvedbe. Ako nekog zanima ovdje može više pročitati o podnom grijanju.

    OdgovoriIzbriši