Ispitivanje sigurnosti električnih instalacija

Osnovni parametri koje treba kontrolirati kod ispitivanja niskonaponske (NN) električne instalacije (naponi do 1000V izmjenično i 1500V istosmjerno), jesu:
- otpor uzemljenja (i specifični otpor tla)
- otpor i parametri izolacije vodiča, podova i zidova
- parametri FID (RCD) sklopki (jakost struje i brzina aktiviranja, struja kratkog spoja i kvara, itd.)
- impedancija i/ili otpor petlje kvara
- jakost struje i vrijeme reagiranja rastalnih i automatskih osigurača
- probojna čvrstoća dielektrika i struje odvoda (curenja, rasipanja)
- preostali napon na utikaču nekog stroja nakon isklopa iz električne mreže
- kontrola brojila električne energije
- temperatura svih elemenata električne instalacije


Ocjenu ispravnosti instalacije treba temeljiti ne samo na ishodu jednog mjerenja, već na opsežnom mjerenju parametara svih dijelova instalacije i uspoređivanju vrijednosti, koje trebaju biti unutar dozvoljenih, što je definirano odgovarajućim normama i pravilnicima te zakonima.

Jedna od važnijih informacija o sigurnosti električne mreže jest npr. podatak o naponu dodira (pogreške, kvara) koji prema normama mora biti manji od 50V (odnosi se na PE vodič, tj. vodič zaštitnog uzemljenja)

2 komentara:

  1. probojna čvrstoća dielektrika - vi kažete da treba ispitati. Čime? Treba vam generator udarnog vala prenapona 1.2/50 mikro sekundi. Vi mora da se šalite. To se ne ispituje destruktivnim metodama, već se ispituje NEDESTRUKTIVNIM metodama dijagnostike el. izolacije.

    OdgovoriIzbriši
  2. - kontrola brojila električne energije ; to rade iz elektre- BROJILO SE NE SMIJE DIRATI, SAMO ELEKTRA SMIJE DIRATI EL. BROJILO

    OdgovoriIzbriši