Laptop s AA baterijama


Gecko Edubook je jeftini ultraprijenosnik koji troši toliko malo struje da su mu za rad potrebne AA baterije. Ne možemo odlučiti je li ovo djelo genija ili najgluplji gadget koji smo ikad vidjeli, no proizvođači dobivaju bodove za inovativnost.
Gecko Edubook ima ekran od 8.9 inča, rezoluciju od 1024x600 i vrlo je modularan. Možete mu zamijeniti procesor i memoriju, što znači da ga nećete morati baciti kad postane preslab. Uređaj dolazi u dvije varijante: s hard diskom i s najobičnijom SD karticom.

No, glavni razlog zašto nam je Edubook upao u oči je baterija. Umjesto velike skupe baterije, Edubook koristi 8 AA baterija. Ovisno o tipu baterije, one će trajati 4 do 6 sati.


Dugo smo mozgali o prednostima i manama AA baterija u laptopu. Punjive baterije proizvode se već godinama i pokazale su se pouzdanom tehnologijom. Znanstvenici rade na AA baterijama koje mogu izdržati nekoliko tisuća punjenja, što znači da bismo rjeđe morali kupovati novu bateriju. Isto tako, AA baterije su lakše, pa ćemo imati manje prtljage ako s laptopom putujemo van civilizacije. I cijena je značajan faktor, jer su cijene baterija za laptope danas suviše napuhane.

S druge strane, laptop na AA baterije se doima neozbiljno, a ako se već teži standardizaciji baterija za laptope, bilo bi bolje razviti univerzalnu bateriju koju će koristiti svi proizvođači.

Proizvođač će za vas rado u Edubook ugraditi GPRS, 3G ili bilo kakav drugi telekomunikacijski modem, te podršku za WiFi.

Edubook ima dva utora za SD karticu, te dovoljno mjesta za hard disk. Podržava Windowse XP i mnoštvo različitih Linuxa. Edubook će vas u osnovnoj konfiguraciji koštati oko 200 dolara, što je sasvim prihvatljiva cijena za maleni i jednostavan uređaj poput ovog.

Net.hr

2 komentara:

  1. Malo smješno izgleda, ali neka... biti ce kupovanja jeftinih AA baterija....

    OdgovoriIzbriši
  2. imaš dvije garniture punivih baterija i kaj ćeš bolje

    OdgovoriIzbriši