Daljinsko uključivanje i isključivanje uređaja

"Danas se može naći pravo obilje upravljačkih uređaja kojima možete prekapčati razne funkcije iz daljine. Većina popularnih daljinskih upravljača radi s RC5 kodom. Takvi se uređaji mogu napraviti u samogradnji, ali se to jedva isplati jednostavno zato što je vrlo teško napraviti prijemni sklop koji bi bio primjeren odašiljaču. Zato smo vam pripremili najjednostavniju izvedbu sklopa kojim se neki uređaj može samo uključiti i isključiti. No i ovako jednostavan sklop ima visoku primjenu za uključenje rasvjete, otvaranje i zatvaranje vrata i raznih trošila."

Od koda RC5 uzet je samo jedan parametar - radna frekvencija od 33kHz. Čim odašiljač pošalje jedan paket signala ove frekvencije, prijemnik uključi trošilo, a drugi paket iz odašiljača ga isključuje. I tako bezbroj puta. Sklop je podijeljen u tri podsklopa: odašiljač, prijemnik i sklop za napajanje. Opis počinjemo s odašiljačem.

ODAŠILJAČ

Shema odašiljača prikazana je na slici 1.

Integrirani sklop IC2 radi kao oscilator na frekvenciji od 33 kHz. Frekvencija je određena RC konstantom R3, P1 i C2. Trimer potenciometrom P1 ugađa se frekvencija na točnu vrijednost. Integrirani sklop IC3 daje pobudu za tranzistor T!. Impulsi frekvencije 33 kHz pobuđuju tranzistor T1 čija kolektorska struja pobuđuje infracrvene LED-ove D1 i D2. Kako bi pri pritisku na tipku S1 dobio uvijek jednako dugačak paket impulsa brine se IC1. U trenitku uključenja tipke S1 kondenzator C1 je prazan i napon na njemu je 0. Ulazi 1 i 2 od IC1 su na niskoj razini, pa je izlaz (nožica 3) na visokoj razini. IC2 je otvoren i oscilator može raditi. Kada napon na kondenzatoru naraste do napon praga izlaz ide u nisku razinu i blokira rad oscilatora IC". Vrijeme rada oscilatora ovisi o vremenskoj konstanti R1, C1 a ne o tome koliko je pritisnut gumb S1. Preostala četvrtina integriranog sklopa se ne koristi i njeni ulazi su spojeni na masu.

Odašiljač se napaja baterijom napona oko 9V .Ako imate standardnu 9V bateriju možete izostaviti otpornik R5. U tom slučaju relativno velik unutrašnji otpor baterije služi kao otpor koji ograničuje struju kroz LED-ove i tranzistor. Imate li pak NiCd baterije s mnogo manjim unutrašnjim otporom morate postaviti i otpornik, R5 jer bi inače tekla prevelika struja kroz diode i tranzistor .

Odašiljač je izveden na maloj (55 x 35 mm) tiskanoj pločici tako da se zajedno s baterijom može ugraditi u prijenosnu kutijicu koju se bez problema možete nositi u džepu. Nacrt tiskane pločice odašiljača prikazan je na crtežu 2.


Raspored elemenata na pločici na crtežu 3.


Diode su postavljene uz rub pločice tako da se lako mogu provući kroz bočnu stranicu kutije.

PRIJEMNIK
Prijemnik (crtež 4) je izveden pomoću tri integrirana sklopa.


Crtež 5. Raspored elemenata prijemnika


IC je jedan od kompletnih integriranih optičkih prijemnika koji na izlazu daju signal za digitalnu obradu. Mnogo složenija samogradnja sa standardnim fototranzistorima i dodatnom elektronikom kompenzira malo težu dobavljivost ovih elemenata ali kad prijeđete tu fazu ostalo je samo rutina.
Napon za napajanje optičkog integriranog sklopa dodatno se filtrira RC mrežom R1 , C1. Logika s monostabilnim multivibratorom (IC1) i dva D bistabila (IC2A i IC28) radi tako da se na izlazu prijemnika dobiva promjena stanja na stražnjem bridu svakog paketa impulsa iz odašiljača. Tako će prvi impuls uključiti trošilo a drugi ga isključiti itd. Na izlazu prijemnika (točka A) pojavljuje se napon TTL razine koji se može iskoristiti za kontrolu trošila. LED dioda D1 pokazuje stanje pobudnog signala na izlazu prijemnika i služi kao indikacija stanja u kojem se nalazi.
Prijemnik je izveden na tiskanoj pločici dimenzija 55 x 45 mm i može se lako ugraditi u pogodnu kutijicu koja se montira na pravo mjesto. Nacrt tiskane pločice prikazan je na crtežu 5, a raspored elemenata na crtežu 6. Ako sklop izvedete korektno nije potrebno nikakvo ugađanje.
Tiskana pločica je tako izvedena da se mogu izravno zalemiti razne izvedbe optičkih IC sklopova. Oblik i raspored izvoda tri takva sklopa prikazano je na crtežu 7.


SKLOP ZA NAPAJANJE
Sklop za napajanje ima dvije funkcije: napaja naponom +5V prijemnik te uključuje i isključuje trošilo. Shema sklopa prikazana je na crtežu 8. Mrežni transformator TR 1 daje na sekundaru 2x9V .Ovaj napon se punovalno ispravlja diodama D1 i D2 i filtrira kondenzatorom C1. Na C1 se dobiva istosmjerni napon oko 12V. Ovaj se napon stabilizira integriranim stabilizatorom IC1 i na izlazu se dobiva stabilizirani napon +5V za napajanje prijemnika. Pobudni napon s izlaza prijemnika otvara i zatvara tranzistor T1 koji uključuje i isključuje rele RE. Pobudni napon relea treba biti 12V,a struja preklapanja ovisi o trošilu koje se uključuje. Rele koji smo predvidjeli može uključivati i isključivati struju do 8A, šlo znači da može tjerati trošila snage do 1 ,5 kW , što nije malo. Zato je širina bakrene folije u tom krugu maksimalno moguća kako bi strujno opterećenje bilo minimalno. Ovaj krug je i na shemi sklopa posebno istaknut podebljanim crtama.
Sklop je izveden na tiskanoj pločici dimenzija 55 x 75 mm.
Crtež 8. Električna shema sklopa za napajanje

Tiskana pločica je prikazana na crtežu 9.,


a raspored elemenata na pločici na crtežu 10.


Transformator snage 2.5 VA predviđen je za izravno lemljenje na tiskanu pločicu što olakšava izvedbu sklopa. Dakako ako imate drugi transformator montaža će biti malo drugačija. Ako ste pozornije čitali podatke o dimenzijama pločica uvidjeli ste da je jedna dimenzija uvijek ista 55 mm. To znači da se sve pločice mogu napraviti na jednom komadu pertinaksa ili vitroplasta koji se naknadno izreže na potrebne duljine pojedinih sklopova.

Potreban materijal:

Nema komentara:

Objavi komentar