Upute za izradu štampanih pločica foto postupkom

Izrada papira

Pločicu napravite u nekom programu za pravljenje tiskanih pločica (protel...), te ju isprintate i postavite tako da isprintana strana (na papiru, pausu ili foliji) bude do bakrene površine vaše pločice. Ako shemu printate na papir onda će vam se vrijeme osvjetljavanja podići za 3-4 minute. Ako to ne želite možete papir učiniti providnim s pausclear sprejom ili s vodom, uljem... Nakon nanošenja pausclear spreja potrebno je postaviti papir u neku knjigu i malo pritisnuti tako da višak tekućine izađe u knjigu.

Izrada pločice

Uzmite vitroplast ili pertinaks pločicu, izmjerite i odrežite rubove tako da bude prikladna vašoj potrebi. Nakon toga je potrebno rubove obrusiti i oprati s vimom do visokog sjaja. To radimo da bismo bili sigurni da na pločici nema niti malo masnoće koja bi mogla štetiti postupku. Pločicu obrišemo s čistom krpom koja ne ostavlja prašinu ili dlačice za sobom.

Nanošenje laka

Ako na pločici nemamo prašine postavimo na stol novinski papir (da ne poprskamo stol) i pločicu. Uzmite sprej u kojem se nalazi foto lak (positiv 20) i bez prekida nanosite lak na pločicu s udaljenosti od 15 do 20 cm. Pločica vam mora za vrijeme prskanja biti strogo u horizontalnom položaju. Ako ste štedljivi s foto lakom biti će vam lakše, jer vam se neće nagomilavati lak na rubovima. Ali nemojte biti ni previše štedljivi.... Nemojte više puta prelaziti preko istog mjesta.

Sušenje laka

Oslojenu pločicu postavimo u pećnicu koju uključujemo na 50-60 oC u vremenu sušenja od pola sata. Pločicu stavite u hladnu pećnicu, pa ju tek tada uključite. U početku naka vam to bude strogo pravilo, kasnije isprobavajte... Ako ju sušite na sobnoj temperaturi onda sušenje traje oko 24h. Ako nešto nije u redu ponovite cijeli postupak!

Osvjetljavanje pločice

Postavimo pločicu na neku tamnu površinu (nije nužno). Na nju postavimo prethodno napravljen papir s shemom tako da tiskani vodovi budu do pločice. Na to postavimo staklo bez ikakvih rezova... debljine oko 3 mm. Uključimo UV izvor i osvjetljavamo pločicu s udaljenosti 20 cm oko 4-10 minuta. Potrebno je pričekati s pločicom, te ju postaviti pod izvor nakon 2 minute od uključenja da se izvor zagrije na radnu temp. Morat ćete ispobavati, jer ovo vrijeme ovisi o starosti laka, debljini njegova sloja, jačini izvora.... Kada završimo proces, trebali bi se na pločici vidjeti vodovi...


Razvijanje pločice

U posudu u koju vam stane vaša pločica napravite otopinu s razvijačem kojeg ste prethodno kupili. Stavite pločicu unutra i počet će se uskoro pojavljivati vodovi. Ako vam je previše sporo dodajte još razvijača (pločicu možete rukom izvaditi). Kada se dovoljno razvije izvadite ju i stavite pod mlaz vode. Ako ste zakasnili nestat će vam vodovi s pločice, te ćete morati sve ponovo.

Nagrizanje pločice

Ja sam nagrizao sa solnom kiselinom i hidrogenom, pa ću vam taj postupak i objasniti. Nakon razvijanja je potrebno nagristi nepotrebne dijelove bakra. Nasipajte u posudu s pločicom toliko solne kiseline da ju prekrijete. Ako je kiselina previše jaka možete dodati malo vode (ako je toplija - brži postupak). Ništa se ne dešava dok se ne doda jedan čep hidrogena. Ako dodate više hidrogena brže će biti nagrizanje i obrnuto. Malo isprobavajte. Bolje je malo hidrogena s povremenim ljuljanjem posude u svim pravcima, jer će tanji vodovi biti bolje kvalitete.

Primjer za otopinu:
• 200 ml Solne kiseline (HCl) oko 35 %
• 30 ml Hidrogena 30% (H2O2)
• 770 ml vode
Ako vam otopina dođe u kontakt s kožom stavite ju pod vodu

Skidanje laka

Nakon svega je potrebno skinuti lak s acetonom. Ako želite zaštititi vodove od vanjskih utjecaja nanesite na vodove Plastik-Spray 70.

Savjet

Otkrit ću vam kako je moguće isprobavati, a da to ne redite na važnim pločicama. Isprintajte na papir 6-7 linija različite debljine na razmaku od 3-4 mm, a dužine od oko 15 cm. Ovim načinom možete isprobati vremena za svaki novi sprej. Oslojite pločicu i postavite papir, te se pripremite za osvjetljavanje kako je objašnjeno. Razlika je u tome da uzmete nešto što ne pušta svjetlost (npr. knjiga) i pokrijete 14 cm, samo 1 cm ostavite vani. Zatim osvjetljavate 1 min, pa oslobodite još 1 cm. Sada oba cm osvjetljavate 1 min. Nakon toga opet 1 cm oslobodite pa opet 1 min..... Na papiru si obilježite minute i točno čete znati koliko minuta trebate osvjetljavati pločicu.

Nemojte se obeshrabriti ako vam ne uspije od prve, jer za sve treba imati malo sreće i iskustva... Nakon desetak pločica ćete vidjeti da ovo i nije neka nauka.... Jedino je trošak sprej, pa stoga ...... isprobavajte.......

2 komentara:

  1. Sve je to jako lijepo napisano i treba da se zna kako se nekada mujkotrpno radio.
    Za nekoliko pločica je to zaista neisplativo, a srećom postoje i mnogo lakše i efikasnije, pa i jeftinije metode za to.
    Dovoljno je sliku štampane pločice odštampati na paus papir laserskim štampačem,a zatim štampani dio postaviti na očišćenu pločicu i prepeglati preko papira da se odštampani dio prilijepi za pločicu i skidanjem paus papira lagano tako da paus ostane potpuno čist a štampa bude prenešena na pločicu. Sledeći postupak je onaj obavezni nagrizanje u HCl (solnoj) kiselini sa hidrogenom, rastvoru ferihlorida i slično. nakon nagrizanja pločicu jednostavno oprati pri čemu se skida naneseni crni sloj sa pausa.
    Pločice budu jako kvalitetne i rad je brz i ugodan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema podataka o razvijaču za razvijanje foto sloja

    OdgovoriIzbriši