Proračun otpora uzemljenja kod el. instalacija

Temeljni uzemljivač izvodi se pocinčanom čeličnom trakom P25x4 (ili P30x4) prema HRN.N.B4.901.Č koja se polaže sječimice u temelj građevine pri betoniranju. Izvodi za dozemne vodove, instalacije gromobrana, spajanje unutarnjih i vanjskih metalnih masa najčešće se izvode trakom P25x4 prema istoj normi.

Za zaštitu građevine od atmosferskog pražnjenja izvodi se instalacija gromobrana.

Dozemni vodovi instalacije gromobrana najčešće se izvode pocinčanom čeličnom trakom P25x4 postavljenom podžbukno (p/ž). Na visini +1,75m od kote terena izvode se podžbukni (p/ž) ormarići za mjerne spojeve. Na dozemne vodove instalacije gromobrana spojiti vodoravne i okomite građevine, metalne balkone, metalni krov graševine i krovnu mrežu instalacije gromobrana.

Krovna mreža instalacija postavlja se na podupore za nošenje trake po sljemenu i spustu krova pokrivenog crijepom. U slučaju izvođenja metalnom krova (perforirani lim ili sendvič paneli) nije potrebno izvoditi krovnu mrežu instalacije gromobrana

Otpor rasprostiranja uzemljenja građevine možemo izračunati na dva načina. Prvi način je da računamo s duljinom trake koja odgovara ukupnoj dužini trake, računajući i sve poprečne veze. Drugi način je da cjelokupno uzemljenje „razbijemo“ u određeni broj tlocrtno izdvojenih pravokutnika koje tretiramo kao zasebno izvedene uzemljivače u paralelnom spoju. Prvi način izračuna daje veću vrijednost otpora rasprostiranja, te ga u ovom proračunu i usvajamo:


Ukupni specifični otpor:

Otpor rasprostiranja:

Za instalaciju gromobrana mjerodavan je udarni otpor koji ne smije biti veći od:

Iz rezultata proračuna vidljivo je da se otpor rasprostiranja i udarni otpor nalaze u dozvoljenim granicama.

Potrebno je mjerenjem provjeriti veličinu otpora rasprostiranja i otpora na svakom mjernom mjestu. Rezultate mjerenja predati Investitoru u obliku revizione knjige gromobrana i protokola o mjerenjima.

4 komentara: