Glavni osigurači

U KPMO se kao glavni osigurači mogu ugraditi tri tipa osigurača:

- NH (NVO)
- Osigurač – rastavna sklopka
- EZ topljivi osigurač (EZ 63A podnožje)

Glavni osigurači štite vodove i elemente kućnog priključka od struja kratkog spoja i struja preopterećenja. Tipično, za obiteljske kuće i stanove odabiru se osigurači nazivne struje 35 ili 50 A.

NH (NVO) je najčešći tip osigurača u KPMO. To su visokoučinski niskonaponski osigurači Sastoje se od taljivog uloška i podnožja koje može biti jednopolno ili tropolno Dimenzije podnožja i uloška su standardizirani prema nazivnim strujama, a uobičajeno se u KPMO za kućanstva koriste veličine 00C ili 00 nazivnih struja od 2 do 160 A, prekidne moći 50 do 120 kA i strujne karakteristike gG tipa.




Umetanje i uloška u podnožje ili njegova zamjena vrši se posebnom izolacijskom ručkom.




Osigurač-rastavna sklopka tip OS-00C je niskonaponski sklopni aparat koji omogućuje sigurno uklapanje i isklapanje električnih strujnih krugova pod teretom, ovisno o naponu i kategoriji upotrebe, a osnovna namjena joj je zaštita električne opreme od struja kratkog spoja i struja preopterećenja korištenjem nožastih uložaka osigurača veličine 000 (00C). Ukoliko se osigurač-rastavna sklopka koristi bez uložaka osigurača, tj. Sa kratkospojnicima, tada ima funkciju rastavne sklopke koja u otvorenom položaju zadovoljava izolacijske zahtjeve određene za rastavljač. Može biti tropolna ili jednopolna.


Rastalni osigurači s podnožjem (osnovom) EZ / 63A danas se rijetko koriste kao glavni osigurači u KPMO. Istisnuli su ih moderniji aparati, ali u starijim objektima još su u uporabi kao tavanski osigurači u obiteljskim kućama ili glavni osigurači u stambenim zgradama.


Stezaljke N i PE služe za prikljucak neutralnog voda sa mreže i zaštitnog voda s uzemljivaca objekta i njihovo spajanje na brojilo (N) i razdjelnicu (PE)

Električna brojila
Mrežno tonfrekventno upravljanje (MTU)
Višeenergijsko (kombi) brojilo EBT308-C1/2G1F-4FKHLGM-R
Glavni osigurači
Primjeri opremljenih KPMO

Nema komentara:

Objavi komentar