Prvo spajanje s Arduino Uno pločicom

Konačno je došao na red dokumentirati prvo spajanje nove Arduino Uno pločice sa računalom. Ovdje na stranici ćemo pratiti rad sa tom pločicom od osnovnih primjera kroz koju ću i sam učiti osnove sintakse i rada ove pločice. No idemo redom.

Arduino pločica je stigla na stol i sada je potrebno odraditi prvo njene spajanje na računalo. Prije spajanja na računalo instalirali smo iz ranijih članaka program za programiranje Arduino 1.0.5-r2.

Slika 1. Arduino Uno pločica prije spajanja

Slika 2. Računalo i Arduino Uno prije spajanja

Slika 3. Spajanje Arduino Una na računalo

Prije nego počnemo objašnjavati proceduru instalacije i prvog postavljanja programa na pločicu važno je napomenuti da na računalu imamo operativni sustav WINDOWS 8 i pločicu Arduino Uno R3 2012.

Nakon što smo pločicu spojili na računalo možemo pokrenuti program (program možemo pokrenuti i prije spajanja pločice).

Odmah nakon spajanja pločice automatski se pokreče detekcija novog hardvera. Nakon detekcije imamo na USBu definiran COM port (u našem slučaju je to COM3).

Slika 4. Automatska detekcija priključenje pločice

Slika 5. Uspješna detekcija pločice na računalu

Operativni sustav uspijeva uredno detektirati Arduino Uno pločicu na COM3 portu što nam je već dobar put da je sa pločicom sve u redu i da nebi trebalo biti problema sa njenim radom. Nakon toga ako već ranije nismo pokrenuli program možemo ga sada pokrenuti i provjeriti dali se je inicijalizirao COM3 port.

Slika 6. Provjera serijskog porta

Nakon uspješnog spajanja pločice na računalo možemo otvoriti jedan gotov mali proramčič koji dolazi sa programom (u našem slučaju će to biti gotov primjer programa Blink). Sam rad programa i sintaksu ćemo kasnije objasniti. Ovaj članak je namijenjen samo kako bi pokazali spajanje sa računalom i prijenos programa sa računala na Arduino pločicu.

Slika 7. Otvaranje prvog primjera programa za Arduino

Slika 8. Otvaranje osnovnog primjera za rad kontrolera

Slika 9. Otvaranje programa Blink

Slika 10. Otvaranje programa Blink

Ovdje smo kod isprobavanja spajanja sasvim slučajno odabrali gotov primjer Blink koji dolazi sa programom. Mogli smo odabrati bilo koji od primjera iz datoteke "examples".

Prije Upload-a programa na pločicu potrebno je provjeriti dali imamo dobro postavljen tip pločice i sučelje za programiranje na sljedećim slikama.

Slika 11. Odabir tipa pločice (Arduino Uno)

Slika 12. Odabir sučelja za programiranje (AVRISP mkll)

Nakon što smo sve dobro postavili možemo krenuti sa prvim Upload-om programa na pločicu.

Slika 13. Upload programa na Arduino pločicu

Prilikom Upload-a može nam se javiti poruka kako COM1 port nije nađen i kako možemo prebaciti na port na kojemu je spojena pločica. Prilikom odabiramo pazimo samo da odaberemo pločicu na port na kojemu nam je instalirana Arduino Uno pločica što smo vidjeli kod instalacije.

Slika 14. Postavljanje porta za programiranje

Nakon uspješno postavljenog prvog programa na pločicu dobivamo ekran sa porukom Done uploading.

Slika 15. Ekran nakon završenog postavljanja programa

Čestitamo uspjeli ste instalirati prvi program na Arduino pločicu. Nakon što pokažemo i kako rade pojedini programi obradimo programiranje kroz primjere, pokažemo preko hardvera kako izgleda rad moći ćemo i sami početi pisati svoje programe i upustiti se u svijet elektronike i automatizacije na jednoj sasvim novoj razini.


Nema komentara:

Objavi komentar