Elektrana za pokrivanje vlastite potrošnje (primjer sa news grupe)

PITANJE SA NEWS grupe:
Da li je za trajni teret od 100W dovoljna konfiguracija:
- 2x240Wp polikristal
- PWM 20A@24V regulator punjenja
- hermetičke deepcycle baterije 4x 120Ah, 12V spojene u kombinaciju 240Ah@24V
- mjesto ugradnje: otok Krk
- položaj: jug-jugozapad

Mora preživjeti zimu, tj. nekoliko uzastopnih kišnih dana.

ODGOVOR 1: 
POTROŠNJA:Računica je ovako - 100 W trajnog tereta, to je na 24V ugrubo 4A.
Dnevno to je 100Ah.

PROIZVODNJA: Na Krku možeš računati kao da imaš 6-7 sati punog punjenja dnevno. Neka uzmemo najgoru varijantu, nek je to 5 sati dobije se 5 x 20 = 100 Ah punjenja (ali ne sa PWM punjačem). Hm... ja sam uzeo još goru varijantu, a ta je da za oblačnih dana moji paneli koji teoretski mogu dati 17A, neće dati više od 4A. Koristim PWM, dakle to će pasti za još 30% i imat ću možda 3A x 8h = 24Ah Da stavim jače baterije, nema smisla jer ih nema tko napuniti...


Za više od dva panela opet nemam mjesta. Naravno da je u sunčanim danima ta satnica puno veća (ja u Puli sa dva panela 80W imam struju punjenja 13 - 15A veći dio dana). To znači da će ti lijepo puniti a s tim kapacitetom baterija imat ćeš autonomiju (teoretski) 2 kišna dana ali u praksi već slijedeći dan će ti zaštite pištati i izbacivati.

 Znači trebalo bi sve malo podebljati, barem uduplati za tražene zahtjeve. Prvo regulator punjenja malo "podebljaj", barem 40 A i uzmi MPPT. Razmišljam o MPPT-u, definitivno, ali nemam iskustva s tako malim naponima jer mogu postići samo 24V ili 48V. Ima li tu MPPT smisla? Svojedobno sam sastavio kombinaciju sa 4x 80W panela u seriju i tu je MPPT dobro odradio.

Svakako bih ti preporučio još jedan par panela i barem još dvije baterije da budeš koliko toliko miran. OK, još dvije baterije, ali opet pitam tko će ih puniti po zimi kad su oblaci ovako gusti kao sad... i to 5 dana zaredom. Pa ne bi mi pomoglo niti 1000Ah@24V baterija.

Pošto su paneli prejeftini postali baterije su najskuplja stavka.

ODGOVOR 2:
Ja bih to ipak malo drugačije računao ...
POTROŠNJA 100W x 24 sata = 2,4 kwh
SKLADIŠTENJE 4 baterije 120 Ah = cca 480 Ah = cca 4 kwh na 220v znači dovoljno za 2 dana
PROIZVODNJA paneli 2x 240W = 480W x cca 5 sati prosjek = 2,4 Kw što je dovoljno za punjenje baterija. ?

Svakako kontrolac MPPT ... jer če pripunjavat i za kišnih i oblačnih dana ... a tada češ imati rezervu vjerojatno za 1,5 dana . Imaš li iskustva sa zimskim periodima? Koliko je MPPT bolje rješenje od PWM-a

Ja bih podebljao za možda 1 panel više i probao ga okrenuti na istočnu stranu tako da koristiš i prijepodnevno sunce - svjetlo ili neku mini vjetrenjaču. Imaš li neki konkretan model MPPT-a u rukavu? Cijena?

Nema komentara:

Objavi komentar