Jednostavna shema kontrole vrtnje DC motora

Ako tražite neku jednostavnu shemu postupka redukcije obrtaja motora za brisaće, po mogućnosti bez zupčanika i lanca. Mislim da je sad cca 30 obr./min, a htio bih spustiti na 5 obr./min, onda je ovo jedno od rješenja za Vas.

Kao rješenje nudi se PWM regulator brzine 12V motora (Jednostavna shema kontrole vrtnje DC motora).

Kada imate potrebe jednostavno i efikasno kontrolirati brzinu DC motora tada je PWM regulacija brzine najbolja opcija. Krug PWM kontrole brzine vrtnje DC motora se može vidjeti na shemu. Početno kada je napajanje priključena na krug, trigger pin je u na logičkoj nuli dok se kondenzator C1 ne napuni. Ovisno o stanju oscilatora on podiže izlaz na logičku jedinicu i tako puni kondenzator C1 preko D2.

Na dostizanje razine napona od 2/3 napajanja pinovi #3 i #7 se reverziraju na logičku nulu. Sa pinom #3 na nulu, kondenzator C1 se prazni preko D1 i kada napon na C1 padne ispod 1/3 napajanja pinovi #3 i #7 ponovno postaju logičke jedinice uzrokujući time ponavljanje ciklusa.


Zanimljivo je primjetiti da kondenzator C1 ima dva različita puta za proces pražnjenja i punjenja kroz diode D1 i D2, a preko potenciometra VR1. Pri tome je jasno da je suma otpora preko kojega se C1 puni i preko kojega se C1 prazni jednaka bez obzira na kojoj se poziciji našao potenciometar VR1. Kako vrijeme punjenja i vrijeme pražnjenja ovisi o vrijednosti otpora time dobivamo da se ono mijenja ovisno o poziciji potenciometra VR1 i to vrijeme logičkih jedinica i logičkih nula se prenosi na izlaz sklopa. PWM impulsi jedinica i nula se dovode na ulaz mosfeta koji reagira i upravlja strujom motora ovisno o poziciji potenciometra. Razina struje kroz motor definira brzinu vrtnje motora i tako je ovisna direktno o vremenima logičkih nula i jedinica definiranih potencometrom. 

Frekvencija izlaza za IC može se izračunati iz formule: F = 1.44(VR1*C1) Mosfet mora biti odabran prema potrebnoj struji motora.


Kao jedno od gotovih rješenja na istom principu predstaviti ćemo ovdje gotov sklop koji se jednostavno spoji

 



PWM (Pulse-Width-Modulation) regulator istosmjernog napona. Može se koristiti za regulaciju okretaja istosmjernog motora ili za druga trošila.

- ulazni napon: 12V - 40V DC
- maximalna struja: 10A
- regulacija: 10-100%
- radna frekvencija: 13KHz
- dimenzije sa kutijom: 60 x 56 x 27 mm
Ako znamo snagu motora za brisače odnosno struju treba paziti da dobro odaberemo i sklop sa dovoljnom maksimalnom strujom. Shema upravljanja je jednostavna i lako primenjiva:


Broj komentara: 6: