Čišćenje električnog bojlera

Kada nakon nekoliko minuta iz bojlera počne teći hladna voda nakon što se u kupaonici okupa cijela obitelj vrijeme je da provjerite koliko se kamenca nalazi u bojleru. Šala na stranu kada se bojler počne često uključivati da bi ugrijao vodu na željenu temperaturu to je dokaz da je pun kamenca.


Prvo što sam napravio kada sam to primijetio je da sam nazvao majstora koji me je tražio za čišćenje 60 Eura s obzirom da je novi bojler (Gorenje TGR 80N) približno 100-150 Eura odlučio sam da ću pokušati riješiti problem sam.



Na internetu sam našao nekakva uputstva i objašnjenja na forumima uz koja bi ovo mogao napraviti svako koga nije strah vode ili struje.

Rastavljanje

Bojler obavezno prvo isključimo iz struje i provjerimo beznaponsko stanje na stezaljkama sa ispitivačem. Skinemo plastični pokrov križnim izvijačem.


Označimo električne kabele prije skidanja. Zatvorimo hladnu vodu univerzalnim kliještima. Ispustimo toplu vodu otvaranjem pipe za toplu vodu i otvaranjem sigurnosnog ventila. Ako je sve uredu voda će isteći za par minuta.

Poskidamo dijelove koji su priključeni na termostat i osiguramo si nesmetat prilaz grijači. Kapicu termostata jednostavno povučemo prema dolje.


S odvijačem poskidamo sve žice i „oslobodimo“ grijač.


Nakon što provjerimo dali je ispuštena voda iz bojlera sa ključem broj 13 možemo poskidati šarafe koji drže grijač spojen na bojler. Pri tome vodite računa da je jedan mali dio vode ipak ostao u bojleru i da nije mogao istječi.


Zeleni dio koji se nalazi na grijači skinemo prije vađenja grijača. Sada nam je ostao samo grijač i u normalnim okolnostima bi mali višak vode sam počeo istjecati i grijač bi se lagano izvadio van. Međutim u našem slučaju naslage kamenca su ga učvrstile na bojler i dobrano smo se namučili da grijač izvadimo iz bojlera.


Nakon što smo izvadili grijač očistimo bojler iznutra i izvadimo sav kamenac van. Grijač možemo očistiti sa octom. U našem slučaju izvadili smo 7 kg kamenca.


Sastavljanje

Na pločicu od grijača nazad vratimo sve elemente i vratimo grijač na mjesto. Pritegnemo sve vijke kako je to bilo ranije postavljeno. Nakon toga provjerimo dali je dovod vode neoštećen i pustimo hladnu vodu te napunimo bojler, prilikom čega ćemo otvoriti i pipu za toplu vodu kako bi se „izbacio“ zrak u bojleru. Pogledamo dali je sve dobro pritegnuti i dali nigdje ne suzi voda.


Nakon toga spajamo napajanje i termostat na označene žice koje smo ranije skinuli.

Priključimo napajanje i provjerimo jeli sve dobro. Nakon nekog vremena provjerimo kako bojler radi i ponovno podesimo željenu temperaturu na termostatu.

Alat potreban za ovaj rad nalazi se dolje na slici.


 Izvor: http://du77an.blogspot.hr

2 komentara:

  1. Čitajući ova uputstva prvo što mi pada na pamet je NI U LUDILU NE RADITE TAKO .
    Isključiti osigurač od bojlera i onda uklonite žice od struje.
    Zatvorite vodu na ventilu dovoda vode.
    Otvorite Špinut za toplu vodu da malo iscuri i snizite tlak u bojleru.
    Skinite fleksibilnu cijev sa sigurnosnog ventila i sigurnosni ventil sa bojlera.
    Na to mjesto stavite cijev od tuša kroz koju bude istjerala voda iz bojlera.
    Skinite fleksibilnu cijev od vruće vode sa bojlera da dobijete zrak i voda ide van .
    Izvadite grijač ( ako treba stavite novi a sigoronosni obavezno novi ).
    Kod montaže obavezno nova gumica na grijač,sigurnosni ventil.
    Preporuka ipak za 250 kn prepustite stručnoj osobi .

    OdgovoriIzbriši
  2. 250 kn? ste sigurni ?

    OdgovoriIzbriši