Tehnička dokumentacija i podjela

Tehnička dokumentacija je osnovno sredstvo tehničkog načina izražavanja i komuniciranja.

Ona prati faze izgradnje industrijskog postrojenja ili uređaja pa se kroz tehničku dokumentaciju vidi i pristup izgradnje postrojenja ili uređaja

U okviru tehničke dokumentacije postrojenja ili uređaja posebno je važan dio koji se odnosi na tehničke dokumente tj. dogovore, kvarove, prigovore i sl. Bez dokumentacije nema projektiranja i izgradnje.

Suvremena tehnička dokumentacija mora ispunjavati zahtjeve i biti:
- Sistematična 
- Jasna 
- Jednostavna 
- Cjelovita i kvalitetna

Nemoguće je jednoznačno definirati opseg i oblik dokumentacije, ali postoje određeni propisi i principi koje treba poštivati.

Put ostvarenja neke zamisli u tehničkom smislu je slijedeći:
* Želja odnosno potreba
* Ideja 
* Sredstva (moguća, raspoloživa) 
* Tehnička obrada 
* Realizacija 
* Upotreba i održavanje

Blokovski prikaz tehničke dokumentacije:



Projektni zadatak 

Sadrži sve osnovne zahtjeve projekta obzirom na tehničku stranu projekta, vremenske rokove, pravnu stranu projekta i ostalo Projektni zadatak radi naručitelj sam ili uz pomoć projektanata stručnjaka. Projektni zadatak ima bitan utjecaj na kvalitetu cijelog projekta, jer je temelj svega. Stručnjaci s puno iskustva i znanja definiraju okvire projekta.


Idejna rješenja 

Određivanje osnovnih parametara željenog rješenja. Redovito se radi više varijanti koje se uspoređuju po kvaliteti i troškovima. Na temelju idejnih rješenja traži se optimalno tehničko-ekonomsko rješenje koje se detaljnije razrađuje u idejnom projektu.


Nema komentara:

Objavi komentar