Detektori za dojavu požara

Detektori su najvažniji dio sustava za dojavu požara jer o brzini detekcije ponajprije ovisi brzina reakcije na pojavu požara i konačni rezultat. Odluka o tome koji tip detektora upotrijebiti ovisi o prostoru koji se štiti, potrebnoj brzini detekcije požara, njegovoj požarnoj ugroženosti i materijalima unutar prostora koji mogu izazvati požar, te o mogućim izvorima lažnih alarma (vlaga, prašina, dim, velika temperatura). Razvoj požara (kao na slici) možemo grubo podijeliti u 4 faze - tinjanje, pojava dima i čestica gorenja, pojava plamena i veći plamen koji izaziva znatnije povećanje temperature prostora.

U ovom članku ćemo spomenuti nalčešće korištene tipove detektora/načina detekcije požara:
- Optički detektori dima – najkorišteniji detektori
- Optičke barijere, detektori plamena i detektori temperature
- Multikriterijski inteligentni detektori
- Laserski detektori za ranu detekciju
- Linijski detektori temperature
- Video nadzor u funkciji detekcije požara otvorenog prostora



Optički detektori dima – najkorišteniji detektori
Najviše korišteni detektori su optički detektori dima koji detektiraju pojavu dima i drugih produkata gorenja u prostoru u toj, relativno ranoj fazi razvoja požara. Optički detektori imaju komore unutar kojih se mjeri količina dima i ako ona pređe postavljenu granicu detektor generira alarm. U analogno adresabilnim sustavima za dojavu požara ta se granica, to jest osjetljivost detektora može prilagoditi uvjetima u prostoru. To u praksi znači da se u prostorima gdje su prisutni dim i prašina u normalnim uvjetima razina detekcije postavi na veću vrijednost, to jest potrebna je veća količina dima da bi se signalizirao požar, a u prostorima velikog rizika razina će se smanjiti tako da se već kod male količine dima generira požarni alarm.

Optičke barijere, detektori plamena i detektori temperature
Umjesto detektora s komorama za optičku detekciju dima u velikim prostorima se zbog konfiguracije prostora (npr. skladišta) koriste infracrvene barijere. Za prostore gdje su dim i prašina normalno prisutni kao posljedica radnog procesa nije moguće koristiti klasične detektore dima pa se u tim prostorima požar detektira tek nakon pojave plamena detektorima plamena ili najčešće detektorima temperature, to jest porasta temperature. Kao što graf na slici pokazuje, vrijeme razvoja požara je relativno dugo (ovisno o materijalima unutar prostora) i važno je odabrati detektor tako da se požar otkrije u najranijoj fazi koju prostor omogućava jer se time smanjuju moguće štete uzrokovane požarom.

Multikriterijski inteligentni detektori
Sve su češće aplikacije gdje se namjena prostorija unutar objekta mijenja zbog promjene vlasnika ili procesa. Također, u nekim se aplikacijama mogu normalno očekivati različiti tipovi požara jer sadrži različite goriva tvar, a time se mijenja i način razvoja požara. Da bi efikasno štitili ovakve prostore, koriste se multikriterijski detektori, koji su ujedno i optički detektori dima i detektori porasta temperature. Ovi inteligentni detektori se samostalno prilagođavaju uvjetima u kojima rade jer uzimaju uzorak zraka prostorije i ovisno o uvjetima prilagođavaju alarmne parametre bez ljudske intervencije, a ujedno smanjuju mogućnost lažnih alarma zbog utjecaja okoline.

Laserski detektori za ranu detekciju
Telekomunikacijski objekti i računalne server sobe sadrže skupu opremu koja je vrlo osjetljiva, a trošak koji može izazvati i mali požar u takvim aplikacijama nije samo vezan uz cijenu opreme, već najveće gubitke stvara to što oprema nije u funkciji. Požari na takvoj opremi su često spori, tinjajući, sa dugim razvijanjem dima, ali je moguć i požar sa brzim razvijanjem plamena. U toj situaciji standardni optički detektor neće reagirati dovoljno brzo. Za takve je aplikacije razvijen laserski detektor, koji funkcionira kao optički detektor dima, ali se umjesto LED diode koristi laserska zraka te je osjetljivost ovog detektora do 100 puta veća od standardnog optičkog detektora.

Linijski detektori temperature
U aplikacijama sa teškim uvjetima rada kao što su kabelske trase i tuneli optički detektori dima nisu dobro rješenje zbog prljavštine i nemogućnosti ugradnje. Umjesto njih koriste se linijski detektori temperature, koji postoje u tri osnovne izvedbe. Najjeftinije rješenje su dvožični kabeli međusobno izolirani sa toplinski osjetljivim polimerom. Na određenoj temperaturi izolacija između vodičima se oštećuje i omogućava stvaranje kratkog spoja, odnosno generiranje alarma. Drugi tip linijskih detektora je kabel sa ugrađenim procesorima na određenim udaljenostima, čime se preciznije određuje lokacija požara. Treći tip linijskog detektora koristi optički kabel koji se uslijed promjene temperature iskrivljuje i mijenja reflektirajući signal čime signalizira alarmno stanje.

Video nadzor u funkciji detekcije požara otvorenog prostora
Požari na otvorenom prostoru prouzrokuju velike štete zbog uništavanja prirode (šuma, poljoprivrednih zemljišta...), ali su često i prijetnja naseljenim mjestima. S obzirom na velike površine koje treba štititi, detekcija požara nije moguća klasičnim metodama detekcije koje se primjenjuju u zatvorenim prostorima. U svijetu se dugi niz godina u svrhu rane detekcije požara koriste video nadzorni sustavi. Takovi sustavi se sastoje od pokretnih kamera sa velikom mogućnošću povećavanja (tzv. zoom-a) koje se instaliraju na uzvišenim lokacijama sa kojih se dobro vide okolne površine pokrivene šumom, raslinjem ili poljoprivrednim zemljištima. Kamere se bežičnom vezom povezuju u centar u kojem dežurni vatrogasac može na monitoru promatrati slike iz nadziranih područja.

1 komentar:

  1. Postoje mnogi mitovi o bežičnim alarmnim sustavima. Mnogi od njih su se razvili kroz korištenje nekvalitetnih jeftinih sustava, dok su neki razvijeni su od alarma inženjera bojati novih tehnologija,

    OdgovoriIzbriši