PLC sa tekstualnim panelom

Uskoro ćemo opisati par projekata uz pomoć PLC sa tekstualnim panelom. Radi se o standardnom PLCu sa punom funkcionalnošću osnovnih PLC operacija, velikim brojem ulaza/izlaza i HMI sučeljem za unos procesnih vrijednosti.

Kompaktan i ekonomičan ovaj PLC stvoren je specijalno za automatizaciju malih strojeva i srednje zahtjevnih aplikacija. Programira se u Laderu (24k Lader code-a) i nudi veoma jednostavno programiranje HMI panela u istom razvojnom programu.

Osim većeg broja ulaza i izlaza (analognih i digitalnih) moguće je sa pojednim jačim modelima i uz dodatne module komunicirati preko GSM sa ranije definiranim SMSovima i preko MODBUSa.

Ovaj uređaj koji u sebi ima integrirane funkcije PLC-a i HMI-a nam omogučaja jednostavno i brzo riješavanje manje zahtjevnih procesa automatizacije. Montažom ovakvog uređaja na šinu ili vrata ormara štedimo na prostoru i smanjujemo ožičenje. Najveća prednost ovog uređaja je što je jednostavna i brza izrada programa na operacijsom paneli koji se nalazi na samom PLC-u, čime riješavamo jednostavmo najčešći problem automatizacije a to je komunikacija operacijskog panela (najčešće HMI) i PLC-a.

Model koji koristimo nalazi se na slici:



Radi se o modelu sa sljedećim karakteristikama:

* 16 digitalnih ulaza + 2 koja mogu imati funkciju brzog brojanja ili normalnih digitalnig ulaza
* 2 analogna ulaza koji mogu biti i digitalni
* 2 analogna ulaza (isključivo analogni ulazi)
* 20 tranzistorskih izlaza
* dvoredni HMI operacijski panel sa mogučnosti upisa 16 znakova u 2 linije
* napajanje 24 V DC

Rad sa programom i razvoj aplikacije je veoma jednostavan i logičan. Veoma je pohvalno što sam bez ikakvog problema uspio spojiti PLC sa razvojnim programom na PC-u. Razvojni program je veoma jednostavan jedina mu je zamjerka malo lošije opcije i nelogičan rad sa Timerima i Counterima pogotovo ako ste navikli raditi programiranje PLC-ova IEC 61131-3 standardom.

Nema komentara:

Objavi komentar