Kućna automatizacija

Tehnologije vezane uz električnu energiju u području zgradarstva osvarile su velik napredak. Stan, kuća ili ured trebali bi biti prilagođeni Vašim potrebama i različitim situacijama i raspoloženjima, te udovoljavati zahtjevima za sigurnost, udobnost i ekonomičnost. Kućnu automatizaciju možemo opisati kao tehniku upravljanja tehnologijom u domu koja služi poboljšanju kvalitete života.

Automatizacija u kući je prestala biti luksuz i postala je pametan alat za upravljanje električnom instalacijom u svrhu poboljšanja kvalitete života. Pomoću kućne automatizacije možemo kontolirati sve funkcije u svom domu: rasvijetu, grijanje, kućanske aparate, rolete, ozvučenje, alarme, ulaze i sve električne uređaje koji nam olakšavaju život.

Kućnom automatizacijom povećati ćemo sigurnost i udobnost, a uz pametno korištenje možemo smanjti potrošnju energije.

Cijelim sustavom kućne automatizacije upravlja procesorska jedinica. Potrošaći se putem odgovarajućih modula povezuju na procesorsku jedinicu. Na taj naćin je omogućena kontrola svih električnih uređaja spojenih preko odgovarajućih modula u kućanstvu (rasvjetom, električnim aparatima, hi-fi opremom, elektrobravama itd.).

Moduli, prekidači i osjetnici povezuju se s procesorkom jedinicom na više naćina. Jedan od naćina povezivanja je niskonaponskim (12V) sabirničkim (BUS) kabelom (DOMINTELL kućna automatizacija). Povezivanje je moguće u bilo kojoj točki mreže te se tako ostvaruje programsko povezivanje bilo koje ulazno-izlazne jedinice. S bilo kojeg mjesta možete kontrolirati sve željene funkcije u kući, čak i putem GSM-a ili fiksne telefonske linije.



Sigurnost
Kućna automatizacija nas može uz pomoć dobro postavljenih osjetnika na vrijeme upozoriti na istjecanje vode, požar ili prisutnost plina te nas na vrijeme alarmirati i zatvoriti vodu ili plin preko elektromagnetskih ventila i sključiti glavnu sklopku za struju. U slučaju da odlazimo od kuće i nismo sigurni dali smo isključili sva trošila možemo jednotsvano to napraviti na jednu tipku ili slanjem SMS poruke.

Sustav kućne automatizacije može analizirati životne navike ukućana (ukljućivanje, iskljućivanje uređaja, paljenje i gašenje svijetla, podizanje i spuštanje roleta) te ih oponašati kada niste kod kuće. To može zbnunti potencijalne provalnike te tako spriječiti nepoželjni ulaza osoba na tuđi posjed. U slučaju i da se provale dogodi sustav može detektirati nedozvoljena kretanja u kući i pokrenuti isprogramirani scenarij u slučaju provale koji može biti npr. uključivanje alarma, uključivanje sve rasvijete, podizanje roleta i slanje SMS poruke na zadani broj telefona.

Udobnost
Mnogo je primjera kako vaše ideje mogu biti pretoćene u ponašanje sustava kućne automatizacije. Na mnogo naćina možete prilagoditi rasvjetu, temperaturu, ozvučenje i različite efekte u kući i oko nje ovisno o raspoloženju. Tako sebi stvarate udobnu okolinu i možete iznenadili sebi drage osobe. Pritiskom na tipku daljinskog upravljača ili zaslona osjetljivog na dodir (touch screen) stvoriti ćete željeni ugođaj za svaku prigodu. Stvaranje scenarija za razne prilike stvar je samo mašte i ideje.

Možete pozvati prijatelje i uz jedan potez stvoriti pravi ugođaj npr. svaku lampu u sobi podesiti na odgovarajući intezitet svijetlosti i pustiti prigodnu navijačku pjesmu. Rasvijeta se može isprogramirati tako da se postepeno uključuje kako bi Vas ujutro uz određenu glazbu nježno probudila ili navečer uspavala.

Udobnost je posebno važna za invalide. Uz pomoć kućne automatizacije invalidi imaju podpuni i jednostavan nadzor nad kućom.

Ušteda energije
U veoma bliskoj budućnosti energija će biti veoma skupa i potrebe za njom će biti sve veće. Svaki oblik uštede će biti dobro došao. Uz pomoć kućne automatike možemo znatno utjecati na potrošnju energije na različite naćine. Automatsko podešavanje razine osvjetljenja, optimalno podešavanje grijanja, uključivanje aparata u jeftinoj tarifi struje, upravljanje uređajima sa udaljene lokacije i mogućnost promjene prije podešenih parametara najčešći su naćina smanjenja potrošnje energije. U svakoj prostoriji rasvijeta i grijanje se mogu prilagodjavati prema potrebama te tako imamo grijanje i rasvijetu u pravo vrijeme i na odgovarajućoj temperaturi.

Nema komentara:

Objavi komentar