Ušteda split solarnim sustavom

Razvojem suvremene tehnike ona se može sve kvalitetnije iskoristiti, a jedan od načina je primjenom solarnih kolektora. Kolektori se u osnovi dijele na fotonaponske i toplinske. Namjena fotonaponskih kolektora je proizvodnja električne energije a toplinskih proizvodnja toplinske energije. Razvojem suvremene tehnike ona se može sve kvalitetnije iskoristiti, a jedan od načina je primjenom solarnih kolektora. Kolektori se u osnovi dijele na fotonaponske i toplinske. Namjena fotonaponskih kolektora je proizvodnja električne energije a toplinskih proizvodnja toplinske energije.

Toplinski solarni kolektori najviše se koriste u sljedeće svrhe:
-> pripremu tople sanitarne vode
-> dogrijavanje ogrjevne vode sustava grijanja
-> zagrijavanje bazena
-> klimatizaciju prostora (absorpcijsko hlađenje)



Prema shematskom prikazu solarnog sustava za npr. pripremu tople potrošne vode osnovni dijelovi sustavu su:

1) Solarni kolektori - primaju Sunčevo zračenje i apsorbiranu toplinu. Osnovne izvedbe su: ravni pločasti kolektor i cijevni vakumski kolektor

2) Spremnik topline (solarni bojler) - akumulira Sunčevu energiju tijekom dana.

3) Solarna regulacija (kontroler) - uključuje/isključuje solarnu crpku ovisno o temperaturi u kolektorima i spremniku topline. Solarna crpka je u radu samo ako je trenutna temperatura kolektora viša od trenutne temperature spremnika.

4) Ekspanzijska posuda - akumulira dodatni volumen solarnog medija koji je nastao temperaturnim širenjem istog.

5) Solarni medij – mješavina je glikola i vode zbog zaštite od smrzavanja. Sadrži posebne inhibitore za rad na visokim temperaturama.

6) Ostalo - sigurnosti ventil štiti sustav od prekoračenja max dozvoljenog pritiska. Cjevovod solarnog sustava najčešće se izvodi od bakrenih cijevi s tvrdo lemljenim spojevima. Izolacija cjevovoda je posebne izvedbe namijenjene za visoke temperature.


http://www.mojaenergija.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar