Zašto "rikavaju" žarulje u stanu?

Odgovor nađen na news grupi hr.sci.elektronika

Može biti više razloga, ali pod uvjetom da su žarulje koliko toliko kvalitetne može biti trajno povišeni napon ili jako treperenje (kolebanje napona zvano flicker). Ovo drugo možeš uočiti na običnoj žarulji po brzim promjenama svjetlosti žarulje. Na štednim žaruljama ovo ne možeš primijetiti jer one rade na drugačijem principu.


Više o pojavi kolebanja napona zvanoj Flicker pročitajte na www.crovel.com

Ono što ne možeš primijetiti je povišeni napon. Normalno bi se napon trebao kretati u granicama 212-250 V tokom 95% vremena. Ako to nije tako žarna nit se pregrijava i smanjuje vijek trajanja.

Rješenje: možeš sam izmjeriti napon nekim multimetrom s tim da on ima RMS mjerenje (prava efektivna vrijednost napona) no to ti neće puno pomoći jer u trenutku kad mjeriš može napon biti normalan.

Ako jače sumnjaš na probleme tj. imaš probleme i s drugim uređajima, ili i susjedi imaju sličnih problema, možeš pozvati HEP koji instaliraju uređaj za mjerenje kvalitete el. energije u tvom stanu (obično snima tjedan dana), i tada ako se pokaže da vrijednosti nisu u granicama tražiš odštetu (usluga na vlastiti zahtjev je cca 400kn).

Nema komentara:

Objavi komentar