EU će 2020. godine imati 20,3 posto obnovljive energije

Europska unija će premašiti svoj cilj da do 2020. godine 20 posto energije dobije iz obnovljivih izvora, objavila je Europska komisija, pozivajući se na procjene zemalja članica.


Prema tim procjenama, iz obnovljivih izvora u Europskoj uniji 2020. trebalo bi biti 20,3 posto od ukupno potrošene energije.

U sklopu borbe protiv klimatskih promjena EU je zacrtala tri cilja, tzv. "tri puta po 20 posto do 2020.". Osim povećanja udjela obnovljivih izvora na 20 posto, u istom postotku se planira ušteda energije, te smanjenje emisije stakleničkih plinova, također za 20 posto u odnosu na razinu emisije iz 1990. godine.

Ti ciljevi se odnose na cijelu Europsku uniju, dok na razini zemalja članica to može varirati.


Što se tiče obnovljivih izvora, neke će zemlje premašiti cilj od 20 posto, dok ga dio njih neće uspjeti dosegnuti i morat će to nadoknaditi uvozom energije iz obnovljivih izvora iz drugih zemalja u istom iznosu, koji im nedostaje za dostizanje toga cilja. Prema podacima koje su zemlje članica dostavile Europskoj komisiji, 10 od 27 članica premašiti će cilj od 20 posto iz obnovljivih izvora,
njih 12 će uspjeti dostići udio od 20 posto, a samo njih pet neće ispuniti cilj - Italija, Belgija, Luksemburg, Malta i Danska.

Glasnogovornica Komisije za pitanja energije Marlene Holzner rekla je kako je Italija naznačila da bi mogla dio energije kupiti od Njemačke, koja je prijavila višak, te da bi Rim mogao pomoći Hrvatskoj u izgradnji elektrana i onda uvoziti tu struju.


"Ove procjene pokazuju da zemlje članice energiju iz obnovljivih izvora uzimaju vrlo ozbiljno i da su spremne potaknuti domaću proizvodnju. To je vrlo pozitivan signal za okoliš, ali će nam istodobno pomoći da smanjimo emisiju ugljičnog dioksida i da pojačamo sigurnost opskrbe energijom. To je poticaj za investiranje u zelenu tehnologiju i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Naša zadaća neće biti samo da pomognemo zemljama članicama da dosegnu zacrtane ciljeve, nego i da ih premaše", rekao je povjerenik za energiju Guenter Oettinger.

Pod obnovljive izvore EU vodi biogoriva, biomasu, sunčevu i energiju vjetra te hidro-energiju.

Godine 2007. na obnovljive izvore u Europskoj uniji otpadalo je devet posto od ukupno potrošene energije.

(hina)

Nema komentara:

Objavi komentar