Nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti (NEEAP)

Prvi nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti je izdalo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u rujnu 2008.g. U 2011. godini, u skladu sa zahtjevima izraditi će se i predati drugi nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti.
Nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti (NEEAP) Republike Hrvatske udovoljava zahtjevima članka 14.1. direktive 2006/32/EC od 5. travnja 2006.

Akcijski plan sadrži mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u Hrvatskoj za ostvarivanje ciljeva u 2010. i 2016. i kako bi se udovoljilo zahtjevima da javni sektor bude predvodnik aktivnosti na području energetske učinkovitosti. Poboljšana učinkovitost svih dijelova energetskog sektora jedan je od ciljeva definiranih u toj strategiji, što uključuje proizvodnju, prijenos, distribuciju i krajnju potrošnju energije.

Neposredna potrošnja energije u okviru Direktive o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama (ESD) u Hrvatskoj je 2005. godine iznosila 235.70 PJ. Od toga, 34% energije se troši u kućanstvima, 34% u prometu, 13% u industriji, 12% uslužnom sektoru, 4% u poljoprivredi i 3% u graditeljstvu.



Prvi NEEAP sadrži mjere koje se već primjenjuju u Hrvatskoj, kao i mjere koje se planiraju primijeniti u sljedeće tri godine i od kojih će se većina nastaviti primjenjivati najmanje do 2016. U tablici 1. sažeto su prikazane očekivane energetske uštede koje će se ostvariti provedbom mjera predviđenih ovim Akcijskim planom.

Tablica 1. Nacionalni indikativni cilj za energetske uštede


Novi zakon o javnoj nabavi ističe da energetska učinkovitost može biti jedan od kriterija javne nabave. Kako bi se iskoristila ova zakonska mogućnost izradit će se i primjenjivati „Smjernice za zelenu javnu nabavu“. Smjernice će prvo koristiti središnja državna uprava kako bi svojim primjerom potaknula i druge na korištenje istih.

Očekuje se u 2008. i 2009. godini uspostavljanje i početak operativnog rada Operativne podružnice Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti (FZOEU) za energetsku učinkovitost (OPEnU). To provedbeno tijelo za politiku energetske učinkovitosti bila bi posebna ustrojstvena jedinica pri FZOEU koja bi u svom organizacijskom, kadrovskom i operativnom smislu nadomještala tipičnu institucionalnu podršku Agencije za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore. Dodatno, svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave poticati će se da uspostavi ured za gospodarenje energijom koji će se baviti lokalnim energetskim planiranjem te EE info centre u kojima će građani moći dobiti sve informacije o načinima uštede energije.

.:. Nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti (NEEAP), 17. ožujka 2010.
.:. Ukupni nacionalni indikativni cilj kod NEEAP, 17. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru kućanstava, 17. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru usluga, 18. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru industrije (izvan ETS-a), 18. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru prometa, 19. ožujka 2010.
.:. Horizontalne i međusektorske mjere, 19. ožujka 2010.

Nema komentara:

Objavi komentar