Brzo skeniranje knjiga

Sustav za rad koristi brzu digitalnu kameru koja može snimiti 500 slika u sekundi.


Grupa istraživača sa sveučilišta Tokyo predstavila je softver koji uz pomoć relativno jeftinih i lako dostupnih komponenti omogućuje skeniranje stotina stranica knjige u minuti.

Naime, standardni skeneri mogu snimiti samo informacije koje su pravilno postavljene na stranici ispred njih, no tehnologiju koju je razvio tim predvođen profesorom Masatoshi Ishikawaom može obrađivati i slike deformiranih stranica koje su snimljene dok knjigu brzo prelistavamo ispred odgovarajućeg digitalnog fotoaparata. Naime, softver prvo analizira oblik snimljene stranice, te zatim na osnovu te analize obrađuje snimku kako bi što pravilnije skenirao sadržaj stranice.

Sustav za rad koristi brzu digitalnu kameru koja može snimiti 500 slika u sekundi, a trenutno omogućuje skeniranje prosječne knjige od 200 do 250 stranica u nešto više od 60 sekundi koristeći standardno računalo. Prema tvrdnjama istraživača, rezultat je usporediv sa onim dobivenim klasičnim "ravnim" skeniranje, a vjeruju kako će u budućnosti kompletan sustav biti moguće smjestiti u uređaj poput iPada koji će omogućavati brzo skeniranje sadržaja za kasnije čitanje.

Iako je brzo skeniranje knjiga putem iPada još relativno daleka budućnost, istraživači tvrde kako bi se unutar dvije do tri godine na osnovu ove tehnologije mogao razviti veliki komercijalni sustav za masovno skeniranje knjiga.

Pogledaj:
http://www.youtube.com/watch?v=tCOXC5PTJj8&feature=player_embedded

Izvor: Bug.hr

Nema komentara:

Objavi komentar