Objašnjenje rada LED dioda

LED dioda je uređaj koji svjetluca na vrhu stranice. Može biti žute crvene plave i zelene boje. Skraćenica LED znači Light Emitting Diode (dioda koja emitira svjetlost). Vrlo je bitna njihova karakteristika da propuštaju struju samo u jednom smjeru.


Da bi dioda radila potrebni su joj napajanje i otpor. Ako pokušate bez otpora, vjerojatno ćete ju spaliti. Razlog tome je mali otpor diode zbog kojeg poteče vrlo velika struja koja se može ograničiti jedino otpornikom. Ako pokušate bez napajanja, jako ćete se razočarati...
Pokušajmo "prosvjetliti" diodu na slijedeći način:



1.) Prvo odredi pozitivni kraj diode. Najlakše je da se uzme nožica koja je duža.
2.) Kada saznate koji je kraj pozitivan postavite krajeve diode u različite redove eksperimentalne pločice.
3.) Otpor može biti vrijednosti od 150 do 500 ohma. Postavite bilo koju nožicu otpornika na negativnu nožicu diode, a drugu nožicu otpora u zaseban red.
4.) Spojite + izvora na + diode, a - na slobodnu nožicu otpornika
Eksperimentalna pločica bi trebala izgledati ovako...

Ako uključite napajanje LED dioda bi trebala zasvijetliti. Struju teče od + kroz LED do - pola. Ako diodu okrenete obrnuto ona neće zasvijetliti, jer struja na može u tom smjeru teći kroz nju.

Ponavljanje Ohmovog zakona
Ohmov zakon kaže da je I = U/R (gdje je I struja, U napon, a R otpor). Za naš strujni krug možemo vidjeti da ja na upaljenoj LED diodi pad napona od 1.4 V. To znači da je na otporniku 7.9 V. Tu možemo iskoristiti Ohmov zakon i izračunati struju koja protječe strujnim krugom. Struja iznosi
(7.6 - 0) / 330 = 0.023 Ampera = 23 mA
Ta struja protječe od 9V do GND ( 23 mA ) kroz LED i otpor. Ako želimo mijenjati jačinu kojom LED svijetli to možemo učiniti samo promjenom otpora. Manji otpor će dozvoljavati protok veće struje što će uzrokovati jaču svjetlost LED-a.
Slijedeće, želimo uključiti i isključiti LED bez diranja postavljenog strujnog kruga. To možemo učiniti s tranzistorom.

Nema komentara:

Objavi komentar