Savjeti za uštedu - Hlađenje


1. Najjeftiniji oblik hlađenja je cirkulacija zraka iz hladnijih prostora prema toplijima. Kako prirodna ventilacija nije uvijek primjenjiva, upotrebljavajte sobni ventilator koji će povećati brzinu strujanja zraka i pospješiti izmjenu topline između ljudskog tijela i zraka u prostoriji stvarajući osjećaj hlađenja.

2. Upotrebljavajte rolete ili sjenila na prozorima da spriječite izravan upad sunčeva zračenja. Ljeti vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8 C.

3. Ne kupujte klima-uređaj većeg kapaciteta nego što je potrebno. Na kapacitet uređaja utječe veličina prostora, površina staklenih otvora, toplinska izoliranost prostorije, broj ljudi koji borave u prostoru te broj toplinskih izvora, ali potrebna rashladna snaga uređaja može se približno odrediti na osnovi površine stambenog prostora.

4. Pri kupnji klima-uređaja obratite pažnju na faktor hlađenja ili grijanja (označen s COP ili EER) koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Što je taj faktor veći, uređaj je energetski efikasniji.

5. Hlađenje prostora do preniskih temperatura u ljetnom razdoblju nije poželjno, jer dolazi do povećanog isušivanja zraka što je energetski i zdravstveno nepovoljno. Stoga podesite temperaturu na regulatoru na 25 – 26 C. Za svaki stupanj niže temperature u prostoru utroši se 3-5% više energije. Razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7 C.

6. Dok radi klima-uređaj, eliminirajte nepotrebne toplinske izvore u prostoru (npr. rasvjeta i ostali kućanski uređaji).

7. Ne hladite prostorije u kojima ne boravite

8. Zatvorite prozor ako je hlađenje uključeno. Ako provjetravate prostor ugasite klima uređaj

9. Klima-uređaj treba održavati ovlaštena osoba. Prije sezone hlađenja ili grijanja treba očistiti vanjsku i unutarnju jedinicu i tako spriječiti povećanu potrošnju energije zbog zaprljanih površina izmjenjivača topline. Filtre na unutarnjoj jedinici možete čistiti i sami, i to barem jednom mjesečno

10. Klima-uređaji s inverterom su energetski najefikasniji i potižu uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje.

11. Kupujte klima-uređaje energetskog razreda A!

3 komentara:

  1. Klima uređaji su spas u vrijeme ljetnih vrućina posebno u Rijeci

    OdgovoriIzbriši
  2. gradimo.hr
    Low prices and high efficiency make portable air conditioners and window air conditioners inexpensive room air conditioner alternatives to central air for cooling one or two room

    OdgovoriIzbriši