Savjeti za uštedu – Rasvjeta

1. Rasvjeta u kućanstvima troši 10-15% električne energije! Zato maksimalno koristite dnevno svijetlo gdje god je moguće, a za ravnomjernu osvijetljenost prostora redovito čistite prozore i ne postavljajte tamne zavjese ili previše biljaka ispred prozora.

2. Gasite rasvjetu u prostorijama u kojima većinu vremena nitko ne boravi. Gasite rasvjetu kad god je to moguće.

3. Upotrebljavajte žarulje manje snage gdje god je to moguće (npr. za radnim stolom koristite stolnu lampu umjesto da centralnom žaruljom osvjetljavate cijelu prostoriju).

4. Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti

5. Bojite zidove u svjetlije boje jer tamnije upijaju svjetlost.

6. Reducirajte dekorativnu rasvjetu gdje je to moguće jer ne pridonosi značajno povećanju osvijetljenosti prostorije, a dodatno troši električnu energiju.

7. Vanjsku je rasvjetu potrebno usmjeriti na željena područja kako bi se smanjilo neželjeno rasipanje i svjetlosno zagađivanje okoline. Halogene žarulje proizvode intenzivniju i fokusiranu svjetlost te pritom troše i do 40% manje električne energije nego obične žarulje sa žarnom niti.

8. Kupujte žarulje energetskog razreda A! One troše i do 40% manje električne energije u odnosu na one energetskog razreda D.

9. Zamijenite obične žarulje sa žarnom niti štednim žaruljama! Kod običnih žarulja u svjetlost se pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplinu. Štedne žarulje za istu razinu osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije te imaju i do deset puta dulji radni vijek u odnosu na obične žarulje sa žarnom niti. Prosječna trajnost običnih žarulja sa žarnom niti je do 1000 sati, a štednih i više od 10 000 sati. Cijene štednih žarulja kreću se od 20 do 50 kn, ali štedna žarulja će vam se isplatiti već za manje od godinu dana (ako prosječno gori pet sati dnevno), a u svom „životnom vijeku“ ta žarulja uštedjeti će vam nekoliko stotina kuna.

Nema komentara:

Objavi komentar