Savjeti za uštedu - mali kućanski uređaji i računalna oprema

1. Izbjegavajte rad električnih uređaja u „stand by“ načinu rada kad god je to moguće, jer se tako troši i do 6% električne energije u kućanstvu.

2. Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50%, i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja. Mikrovalna pećnica grije hranu od rubova prema sredini, pa veće komade stavite s vanjske strane, a tanje i manje s unutarnje strane.

3. Koristite električne grijače za vodu, jer je zagrijavanje vode brže i učinkovitije od zagrijavanja vode u posudi na električnom štednjaku.

4. Prilikom kupnje novog grijača vode kupite onaj koji ima automatsko gašenje kad voda proključa.

5. Potrebno je više vremena i energije da zagrijete vodu u grijaču u kojem se nataložio kamenac, pa redovito čistite grijač od vodenog kamenca.

6. Zagrijavajte samo onu količinu vode koja vam je trenutačno potrebna.

7. Uvijek gasite osobno računalo kad ga ne koristite. Ako ipak morate ostaviti uključeno računalo dok ne radite, ugasite monitor jer on troši više od pola energije cijelog sustava.

8. Screen saver ne štedi energiju, već samo ekran! Paljenje i gašenje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računalo, nego produljuje vijek trajanja komponenti i štedi energiju. Monitor uključen tijekom cijele noći potrošiti će energiju za zagrijavanje šest večeri u mikrovalnoj pećnici.

9. TV u „stand by“ načinu rada troši i do 24% energije u odnosu na potrošnju energije kad je uključen, pa svakako isključite TV ili DVD prilikom dužih izbivanja iz kuće.

10. Neki punjači za mobitele, prijenosna računala i digitalne kamere troše energije i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od punjača (zato su punjači uključeni u utičnicu topli).

1 komentar:

  1. Odličan članak sa puno korisnih informacija, dobro će mi doći ovi savjeti. boje za printere

    OdgovoriIzbriši