Savjeti za uštedu - pećnice i štednjaci


1. Uvijek koristite veličinom optimalno grijaće tijelo štednjaka za odabranu posudu.
2. Prilagodite posuđe količini hrane koju kuhate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije.

3. Isključite grijaće tijelo nekoliko minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo, jer će grijaće tijelo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati.

4. Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha, jer se tako toplina dulje zadržava u posudi, pa možete uštedjeti i do 20% energije za kuhanje

5. Prilikom kuhanja koristite minimalnu snagu koja vam je potrebna. Kad je voda jednom proključala, smanjite snagu grijaće ploče na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom snagom nećete postići da vaša hrana bude brže kuhana nego samo da voda brže ispari.

6. Staklokeramičke grijaće ploče vrlo precizno usmjeravaju toplinsku energiju na samo dno posude, pa su stoga učinkovitije nego klasične grijaće ploče.

7. Pri kupnji štednjaka izaberite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin, bez obzira imate li gradski plin ili trebate kupiti bocu plina. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a u prilog mu ide i vrijeme kuhanja te lakoća reguliranja temperature. Prilikom kuhanja na plinski štednjak pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa energiju.

8. Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom koje mogu uštedjeti od 10 do 15 % energije.

9. Samo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice na željenu temperaturu, pa izbjegavajte predgrijavanje jer svakih 10 minuta predgrijavanja pećnice troši 0,06 kWh.

10. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu.

11. Zaprljane pećnice troše više energije nego one koje se redovito čiste.

Nema komentara:

Objavi komentar