Zvučnici

Osnovni zadatak zvučnika kao krajnjeg elementa svakog audio uređaja je pretvaranje električne struje u zvuk.Mogu biti građeni za male snage od svega nekoliko mW pa do velikih snaga od 200W i više.

Kakve je snage i kakvih dimenzija i konstrukcije određuje uređaj u kojem obavlja funkciju. Zvučnik se sastoji od membrane, stalnog ( permanentnog ) magneta, zvučnog namota te nosača svih tih djelova. Prolaskom struje kroz svitak zvučnika stvara se magnetsko polje koje je tako usmjereno da se odbija ili privlači(zavisi od konstrukcije) od magnetskog polja stalnog magneta te na taj način pokreće membranu koja stvara zvuk.
Kada je struja veća sile su veće i obratno. Radi opisanog treba paziti na polarizaciju zvučnika posebno onih za veću snagu jer se na taj način određuje smjer kretanja membrane prema unutra ili prema van. Radi bolje reprodukcije zvuka zvučnici se ugrađuju u kutije. Da bi zvuk bio što bolji u jednu zvučničku kutiju ugrađuje se sistem od dva ili više zvučnika.

Za reprodukciju viših i srednjih tonova koriste se zvučnici manje dimenzije membrane a za niske tonove s velikom membranom. Takav sklop zvučnika u jednoj zvučničkoj kutiji zovemo i zvučnički sistem. Kako bi takav zvučnički sistem od dva ili više zvučnika mogao što vjernije reproducirati zvuk s jednog kanala izlaznog pojačala potrebno je sistemu dodati i još jedan elektronički sklop koji se zove zvučnička skretnica. Zadatak skretnice je taj da filtrira određene tonove i šalje ih na određeni zvučnik. To se postiže određenim RC spojevima

Nema komentara:

Objavi komentar