Izračun solarnog panela


Ovo je najčešće pitanje kada govorimo o solarnim panela: „Kako izračunati koliki solarni panel nam treba?“. Prvo trebamo vidjeti kolika je ukupna snaga potrošača koju ćemo spojiti na sustav. Zatim treba vidjeti dali ćemo imati postojeću instalaciju i trošila ako ne izvodimo novu instalaciju. U tom slučaju moramo imati inverter kako bi istosmjerni napon od najčešće 12 V pretvorili u izmjenični od 220V.

Mi ćemo napraviti jednostavan izračun za slučaj sa inverterom i potrošačima od ukupno P=1kW. Ovo je čisto teoretski proračun.

Solarni panel električnu energiju pohranjuje u akumulatore iz kojih se 12V pretvara preko invertera/pretvarača u 220V.

Veličina baterije odnosno „kapacitet“ koji odaberete dati će nam „trajnost autonomije“ rada sustava. Sa većim kapacitetom baterija ćemo imati puno više vremena u kojemu ćemo moći koristiti ovaj sustav. Ali to nam zahtjeva i veći broj solarnih panela ako želimo imati dovoljno punjenja tokom dana. Ostale komponente biramo nakon što odredimo ta osnovna 2 parametra: broj panela i kapacitet baterija.

Možemo imati veliki kapacitet baterija i pogrešno odabrati (mali) broj panela tako da nam se baterije ne stignu napuniti dovoljno preko dana. Ili nam se može desiti da imamo veći broj panela, a opet mali kapacitet baterija tada ako nam se dese duži intervali bez sunca možemo ostati bez napajanja iz ovog sustava.

Iz teorije znamo da se snaga mjeri u Watima (W) a energije u Watsatima (Wh) ili Joulima:

1J = 1 Ws,
1kWh = 1000W x 3600s = 3 600 000 J

Prema tome, ako trošilo snage 1000W radi punih 8 sati u danu utrošiti će se energija od 8000Wh tj. od 8kWh. Inače ukupna potrošnja nikada stalna i nepromjenjiva.

Sličan princip koristimo i kod akumulatora. I kod akumulatora nam je važna snaga koju ćemo napajati iz njega u određenom vremenskom razdoblju

Primjer : 12 V akumulator kapaciteta 120 Ah ima pohranjene energije.

E = 12 x 120 x 3600 = 5 184 000 Ws = 1440 Wh = 1.44 kWh

Dakle za trošilo od 1kW imamo uz pune akumulatore autonomiju od 1.44 sata. (teoretski, ne uzimajući u obzir gubitke i potreban kapacitet da bi inverter radio dobro)

Panel snage 85W daje snagu ( 85 J po sekundi ) ako na njegovu površinu pada sunčeva energija intenziteta 1000 W/m^2, a to kod nas nema praktično nikad ( eventualno 6. mjesec oko podneva po vedrom danu ).

Za detaljniji i točniji proračun skinite si program
http://homerenergy.com/

Ova trial verzija traje cca. 6 mjeseci.
U njemu se definiraju svi parametri potrebni za proračun: od baterija, snage kolektora, točne
koordinate objekta, nagib i smjer krova. Definiraš baterije koje bi koristio, izmjenjivač, punjač, dijagram potrošnje (imamo trošila koja rade od toliko do toliko sati), pouzdanost (koliko dana u godini smije biti da nema struje itd)

Program će izračunati sve moguće kombinacije (koliko baterija, panela i svega) i reći koje rješenje je najoptimalnije (broj panela, broj baterija…), dati procjenu koliko će baterije dugo izdržati taj način rada, reći koliko to sve košta (najjeftinije rješenje, a da su zadovoljeni uvjeti).

Broj komentara: 6:

  1. a ja pomislila kako tu stvarno postoji izračun solarnog panela. pa tu je samo link!?! laicima ovaj proračun ne znači baš puno... bilo bi zgodno upotpuniti primjerima npr. za prosječni frižider, tv i grijalicu trebate x metara kvadratnih nekakvog panela za rad od x sati. e to laik razumije. ali hvala na trudu svejedno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. http://www.scribd.com/doc/28353611/Proracun-solarnog-napajanja

    OdgovoriIzbriši
  3. Jednostavno da ne moze biti jednostavnije objasnjeno.....

    OdgovoriIzbriši
  4. Boilers have undergone a rampant advancement in the past few decades. A boiler is installed in the premises or in the homes for providing heat to the entire home.
    Solarni paneli
    Thanks for sharing...!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. E = 12 x 120 x 3600 = 5 184 000 Ws = 1440 Wh = 1.44 kWh ???

    čemu ova gimnastika??

    12V x 120Ah=1440 Ws ili 1,44 kWh !! i to je to!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanima me cijena po komadu za baterije 12 volta od 180 amper sati.

    OdgovoriIzbriši