Akumulacijski spremnici CAS i termostatski troputni ventil CTV

Akumulacijski spremnici CAS i termostatski troputni ventil CTV spadaju u dodatnu opremu kotlova EKO-CK i EKO-CKB. Akumulacijski spremnici CAS, volumena 500, 1000 i 2000 litara, namijenjeni su ugradnji u sustave centralnog grijanja uz kotlove na kruto gorivo (Bio-Tec, EKO-CK, EKO-CKB, CentroMini, EKO-CK Plus, EKO-CKB Plus, EKO-CKS), radi akumuliranja toplinske energije, a sve iz razloga veće iskoristivosti kotla te dodatne komocije kod loženja krutim gorivima.

Ugradnjom ovog spremnika u sistem grijanja željeno zagrijavanje prostora ne uvjetuje nužno potrebu loženja kotla svakih nekoliko sati ili više puta dnevno. Loženje je moguće planirati u prihvatljivo vrijeme, a proizvedenu toplinu akumulirati u spremnik CAS te je trošiti prema potrebi. Za vrijeme kada vanjske temperature nisu ekstremno niske, grijanje prostora bez loženja kotla moguće je i više dana. Spremnike je moguće i međusobno povezivati kako bi se povećala ukupna akumulacija.

Spremnici CAS izrađuju se u tri veličine i četiri izvedbe: CAS-500, 1000, 2000 (akumulacijski spremnik), CAS-S 500, 1000 (akumulacijski spremnik sa cijevnim izmjenjivačem za spoj solarnih kolektora), CAS-B 500, 1000 (akumulacijski spremnik sa ugrađenim inox bojlerom za sanitarnu vodu) te CAS-BS 500, 1000 (akumulacijski spremnik sa ugrađenim inox bojlerom za sanitarnu vodu i cijevnim izmjenjivačem za solarne kolektore).

Prijedlog je da na svaki 1 kW snage kotla dođe 50 do 60 litara volumena spremnika, što znači da je npr. uz kotao snage 40 kW potrebno ugraditi akumulaciju od najmanje 2000 litara, tj. jedan spremnik CAS 2000 ili dva spremnika CAS 1000.

Termostatski troputni ventili CTV su namijenjeni ugradnji u sustave centralnog grijanja uz kotlove na kruto gorivo Bio-Tec, EKO-CK, EKO-CKB, CentroMini i akumulacijske spremnike CAS (vidi shemu 2), iz razloga zaštite kotlova od kondenzacije vodene pare iz dimnih plinova. Ventili CTV omogućuju brzo postizanje, a nakon toga i održavanje radne temperature kotla držeći zatvoren povratni vod iz instalacije centralnog grijanja sve dok kotao ne postigne temperaturu 60 C.

Kombinirani toplovodni kotlovi EKO-CK i EKO-CKB
Karakteristike kotlova EKO-CK i EKO-CKB
Termička zaštita EKO-CK kotlova ugrađenih na zatvorene sustave
Termička zaštita EKO-CKB kotlova ugrađenih na zatvorene sustave
Akumulacijski spremnici CAS i termostatski troputni ventil CTV
Primjeri ugradnje kotlova na kruto gorivo EKO-CK i EKO-CKB na sisteme grijanja

Izvor: www.centrometal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar