Potrošnja različite vrste rasvjete

U ovom članku ćemo na nekoliko različitih primjera pokušati usporediti različite izbore rasvjete i isplativost (učinkovitost) ugradnje. Uspoređivati ćemo običnu žarulju od 100W u odnosu na 5 halogenih koji idu preko trafoa od 12V te dvije neonke od 65W.

Prva zabluda je da će halogene lampe trošiti manje jer su spojene preko transformatora. Snaga od 100W sa jednom sijalicom ili sa 5 sijalica od 20W je ista snaga, a način spajanja tu nema veze. Druga je stvar što su halogene žarulje spojene preko transformatora, koji ima svoje gubitke, pa ako je na
sekundaru potrošnja 100W, ukupna potrošnja je više od toga. Koliko točno, ovisi o transformatoru.

Intenzitet svjetla je treća priča - halogene žarulje daju veći svjetlosni tok uz istu snagu nego klasične žarulje, a to pogotovo vrijedi za neonke koje su najefikasnije. Korisnost običnih žarulja je reda 2%, halogene su oko 4% a neonke oko 20% (znači od ukupne snage se samo toliki dio pretvori u vidljivu svjetlost, a ostalo grije zrak).

Ako imamo isti tip žarulja na primjer 1 običnu žarulju od 100W i 2 obične žarulje od 50W žarulja od 100W davat će više svjetla od dvije žarulje od 50W, radi bolje iskoristivosti.Za iste izvore svjetlosti imamo najčešće slučaj da što je veći izvor svjetla veća je i iskoristivost.

4 komentara:

  1. Halogene žarulje također žare, tj griju zrak oko sebe i troše puno energije. Međutim, rasvijetljenost prostora je daleko bolja nego s bilo kojom drugom vrstom rasvjete. Više ampera, veća sličnost s sunčevim svjetlom. No, tu je i veća potrošnja energije! Štedne sijalice ne žare ali su komplicirane izvedbe, ako nisu dobro napravljene, ne traju duže od običnih a njihovo recikiranje je veliki problem (nije jednostavno ni s običnim žaruljama). Posljednje serije se griju previše u usporedbi sa ranijima. Nisu loše ni neonske sijalice, no kod njih je prisutan problem održavanja opslužne armature (prigušnice, starteri, kondenzatori, uparenost poluistrošene i nove cijevi). No, daleko veća uštede energije u svijetu bi se postigla većim korištenjem sunčeve energije za grijanje tople vode i prostora. Treba koristiti i više Teslinog znanja i tome slično.

    OdgovoriIzbriši
  2. Za anonimusa
    kad već pričaš o vrstama rasvjetnih tijela daj probaj razgraničiti neon od onoga na što si mislio-fluorescentna nije isto što i neonska!?!
    jel tako?

    OdgovoriIzbriši
  3. Manje više jest isto !!!
    Neon je samo jedan specijalni primjer, to je jedan od plinova iz porodice flurescentnih plinova.
    U početku su se fluo-cijevi punile samo sa njim, pa otuda naziv koji se udomaćio ( kao Vegeta ili Paloma npr).
    Po meni, gospodin nije pogriješio, svi smo ga razumjeli, zar ne!

    OdgovoriIzbriši