Japanci će graditi farmu na kojoj će poslove raditi roboti

IAKO su potres i tsunami u ožujku prošle godine u velikoj mjeri devastirali brojne potencijale u zemlji, Japanci su odlučili kako neće sjediti i plakati, već će lošu situaciju iskoristiti kao priliku da isprobaju neke nove zamisli u područjima koja su najviše pogođena katastrofom.

Među novim idejama "Made in Japan" ističe se projekt zvan "Dream Project". Riječ je o novoj farmi koja će zahvatiti 250 hektara zemljišta u pokrajini Miyagi, koja je pak u potpunosti bila potopljena slanom vodom nakon tsunamija. Međutim, ovo neće biti obična farma. Na njoj će, naime, sve poslove obavljati isključivo roboti, javlja AFP.


Na farmi će se uzgajati voće, povrće, riža, soja i pšenica, a roboti poljoprivrednici će orati, kopati, špricati i ubirati plodove. Drugi će roboti te iste proizvode automatski obrađivati, pakirati i transportirati kako bi u njima na koncu mogli uživati ljudi.

Umjesto pesticida nametnike će tamaniti LED rasvjeta

Osim što na farmi uopće neće biti ljudi, u projektu je zamišljena i minimalizacija zagađivanja okoliša i upotrebe kemikalija. Tako će ugljični dioksid kojeg će ispuštati motori robota-traktora biti skladišten u posebne spremnike, recikliran i kasnije vraćen u usjeve. Isto tako, neće se upotrebljavati pesticidi, već će se nametnici ubijati LED rasvjetom.

Prvi prototip ove farme trebao bi biti izrađen do kraja godine, a u narednih šest godina trebalo bi ih niknuti još nekoliko. Čitav projekt košta oko 130 milijuna dolara. Dio investicije pokriva država, a ostatak privatne kompanije koje sudjeluju u projektu, poput Panasonica, Sharpa, Fujitsua, Ajinomota i drugih. One bi se trebale pobrinuti za naprednu robotiku i dizajn ovih postmodernih zemljoradnika.

Nema komentara:

Objavi komentar