Udar munje: oblici impulsa

Uslijed oluje, struje munje mogu otjecati u tlo. Ukoliko je izravno pogođena građevina s vanjskom zaštitom od udara munje, na otporu uzemljenja izjednačenja potencijala dolazi do rasta napona koji predstavlja prenapon prema udaljenom okolišu. Ovo podizanje potencijala predstavlja opasnost za električne sustave (npr. napajanje, telefonski uređaji, kabelska TV, upravljački vodovi itd.) koji su uvedeni u objekt.

U nacionalnim i međunarodnim standardima utemeljene su primjerene ispitne struje za testiranja različitih zaštitnih uređaja od prenapona i struje munje.




Izravan udar munje: impuls 1 
Struje munje, poput onih koje nastaju prilikom izravnog udara munje, mogu se oponašati udarnom strujom valnog oblika 10/350μs. Struja za ispitivanje simulira kako brzi porast tako i visoki energetski sadržaj prirodne munje. Ovom se strujom ispituju odvodnici struje munje tip 1 i elementi vanjske zaštite od udara munje.

Udaljeni udari munje ili sklopni procesi: impuls 2 
Prenaponi nastali zbog udaljenih udara munje i sklopnih procesa oponašaju se ispitnim impulsom 8/20 μs. Energetski sadržaj ovog impulsa je značajno manji od ispitne struje munje vala udarne struje 10/350μs. Odvodnici prenapona tip 2 i tip 3 se ispituju se ovim ispitnim impulsom.

Izvor: Obo Bettermann TBS katalog Sustav za zaštitu od prednapona i udara munje 2010/2011

Nema komentara:

Objavi komentar