Posljedice struje munje

Izravan udar munje u objekt 
Udari li munja izravno u vanjsku zaštitu ili uzemljenu krovnu konstrukciju koja provodi struju munje (npr. krovna antena), energija munje se može sigurno odvesti do potencijala zemlje. Ipak još ništa nije napravljeno sa samom instalacijom za zaštitu od udara munje: zbog prividnog otpora uzemljenja građevine, cijeli se sustav uzemljenja podiže na visoki potencijal.

Navedeno povišenje potencijala utječe na raspodjelu struje munje preko uzemljenja građevine kao i sustava električne opskrbe i vodiča za prijenos podataka do susjednih sustava uzemljenja (susjedne građevine, niskonaponski transformator).

Ugrožavajuća vrijednost: do 200 kA (10/350)

Izravan udar munje u niskonaponski nadzemni vod 
Izravan udar munje u niskonaponski nadzemni ili podatkovni vod može u susjednoj građevini inducirati visoke struje munje. Naročita opasnost od prenapona nastaje za električne instalacije građevine koja se nalazi na kraju niskonaponskog nadzemnog voda.

Ugrožavajuća vrijednost: do 100 kA (10/350)

Sklopni prenaponi u niskonaponskom sustavu 
Sklopni prenaponi nastaju procesima uključivanja i isključivanja, spajanjem induktivnih i kapacitivnih opterećenja, kao i prekidanjem struja kratkog spoja. Osobito iskopčavanje proizvodnih pogona, rasvjetnih sustava ili transformatora može izazvati štete u susjednim električnim uređajima.

Ugrožavajuća vrijednost: više kA (8/20)

Induciranja prenapona zbog bliskog ili udaljenog udara munje 
Čak i kada su sustavi za zaštitu od prenapona i udara munje instalirani: zbog bliskog udara munje javljaju se dodatna visoka magnetska polja, koja ponovno induciraju visoka naponska opterećenja u sustav vodova. U radijusu do 2 km oko točke udara munje, zbog induktivne i galvanske veze mogu nastati štete.

Ugrožavajuća vrijednost: više kA (8/20)

Izvor: Obo Bettermann TBS katalog Sustav za zaštitu od prednapona i udara munje 2010/2011

Nema komentara:

Objavi komentar