Izlazna (vanjska) karakteristika strujnog izvora

Promatrati ćemo 1)idealni i 2)realni strujni izvor. Idealni strujni izvor je aktivni dvopolni element strujnog kruga kod kojeg je struja na pristupnicama neovisna o naponu, tj. struja koju daje je uvijek konstantna i ne ovisi o opterećenju. Realni strujni izvor se prikazuje paralelnim spojem idealnog strujnog izvora i unutarnjeg otpora koji predstavlja sve gubitke toga izvora.

1) Vanjska (izlazna) karakteristika idealnog strujnog izvora
Izlazna karakteristika idealnog strujnog izvora je pravac paralelan s osi ordinata.


2) Vanjska (izlazna) karakteristika realnog strujnog izvora
Na sljedećoj slici je prikazana nadomjesna shema elementarnog strujnog kruga s realnim strujnim izvorom.
Iz slike je vidljivo da unutarnji otpor i otpor trošila se nalaze u paralelnom spoju, pa slijedi:
U = Ii*Ris , primjenom I. Kirchoffovog zakona postavimo jednadžbu za strujni čvor:
Is - Ii - I = 0, slijedi da je Ii = Is - I. Sada prvu jednadžbu možemo pisati kao:
U = Ris(Is - I), odnosno U = IsRis - IRis

Da bi nacrtali U-I karakteristiku realnog strujnog izvora, promatrati ćemo dva slučaja, kao i kod karakteristike za realni naponski izvor, a to su:
a)prazan hod i
b)kratki spoj

a) Kod praznog hoda struja je jednaka nuli, otpor teži u beskonačnost (ovo možemo zamisliti kao da na stezaljkama izvora nije spojeno nikakvo trošilo). Slijedi da je napon na stezaljkama jednak umnošku struje izvora i unutarnjeg otpora, dakle prema slici: U = Is*Ris , ovo će biti prva (karakteristična) točka.

b) Kod kratkog spoja otpor teži u nulu (zamislimo kao da su stetaljke izvora spojene ukratko). Iz toga slijedi da i pad napona U također teži u nulu. U tom slučaju je struja jednaka struji izvora, odnosno struji kratkog spoja: I=Is=Iks , ovo nam predstavlja drugu karakterističnu točku.

Nema komentara:

Objavi komentar