Neki osnovni pojmovi i definicije iz elektrotehnike

Neki osnovni pojmovi i definicije
» Električna struja: usmjereno gibanje nosioca naboja pod djelovanjem sile električnog polja.

» Jakost električne struje: jakost električne struje u strujnoj cijevi je količina naboja koja njome protekne u jedinici vremena. Jedinica za jakost električne struje je 1A (amper).

» Definicija Ampera: 1A je jakost električne struje koja prolazeći dvama ravnim, usporednim, beskonačno dugim vodičima zanemarivog kružnog presjeka, razmaknutim 1 metar, u vakuumu, uzrokuje među njima silu od 2*10^-7 njutna po metru duljine vodiča.


» Elektromotorna sila (EMS): rad koji je potrebno uložiti da se naboj dQ prebaci kroz izvor sa jednog njegovog pola na drugi. [e=dA/dq] --> EMS je jednaka radu po prenesenom naboju.

» Električni izvor: uređaj kojim se stalno može održavati razlika potencijala u strujnom krugu. Električni izvor posredstvom strane sile prebacuje slobodne naboje s jednoga svoga pola na drugi.

» Trošilo: komponenta strujnog kruga u kojem se električna energija pretvara u neki drugi oblik energije. Prema vrsti energije u koju se električna energija pretvara, trošila se mogu podijeliti na: toplinska, motorska, (rasvjetna), ostala.

» Supravodljivost: svojstvo materijala da vodi elektricitet bez električnog otpora.

Nema komentara:

Objavi komentar