Postrojenja za proizvodnju električne energije iz jednostavnih građevina

Postupak stjecanja statusa povlaštenog proizvođača za postrojenja za proizvodnju električne energije iz jednostavnih građevina započinje podnošenjem zahtjeva operateru distribucijskog sustava (HEP ODS) za izdavanje prethodne energetske suglasnosti.

Uz zahtjev za izdavanje prethodne elektroenergetske suglasnosti dostavlja se sljedeće:

– podatke o investitoru/vlasniku građevine;
– naziv, vrstu, adresu i broj katastarske čestice građevine koja se priključuje na mrežu;
– priključnu snagu;
– kategoriju potrošnje, odnosno proizvodnje i tarifni model;
– rok priključenja;
– nazivnu snagu i karakteristike značajnijih trošila odnosno objekta za proizvodnju električne energije;
– način korištenja snage i energije;
– predvidivu godišnju potrošnju, odnosno proizvodnju električne energije;
– druge podatke (primjerice: tehničke podatke o vlastitom izvoru napajanja, podatke o postojećem obračunskom mjernom mjestu i dr.);
– izvadak iz katastarskog plana s ucrtanom građevinom i
– opis i idejno rješenje zahvata u prostoru ili idejni projekt zahvata u prostoru koji mora sadržavai izjavu ovlaštenog projektanta da je postrojenje za proizvodnju električne energije jednostavna građevina prema propisima o prostornom uređenju i gradnji
- dokaz o pravu gradnje postrojenja

Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) istovremeno s izdavanjem prethodne elektroenergetske suglasnosti za jednostavne građevine dostavlja na potpis predugovor ili ugovor o priključenju i ugovor o otkupu električne energije kojeg nositelj projekta sklapa s operatorom tržišta (HROTE).

Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) ugovor o otkupu električne energije u slučaju izgradnje sunčanih kolektora dostavlja samo ako je moguće sklapanje ugovora. Operator tržišta (HROTE) sklapa ugovor o otkupu električne energije do 31. prosinca 2012. godine s nositeljem projekta iz postrojenja iz grupe 1a1, 1a2 i 1a3 sve dok ukupna snaga takvog postrojenja za koje je slopljen ugovor o otkupu el. energije temljeme ovog Tarifnog sustava ne dosegne vrijednost:

* za integirane sustave 10 MW
* za neintegirane sustave 5 MW

Nositelj projekta potpisan ugovor o otkupu električne energije dostavlja operatoru distribucijskog sustava (HEP ODS) koji ga prosljeđuje operatoru tržišta (HROTE) na potpis zajedno sa potpisanim predugovorom ili ugovorom o priključenju.

Ugovor o otkupu električne energije stupa na snagu danom očitanja obračunskog mjernog mjesta.

Nositelj projekta koji namjerava izgraditi postrojenje za proizvodnju električne energije iz jednostavnih građevina, i za to postrojenje steći status povlaštenog proizvođača, nije obvezan ishoditi prethodno riješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača.

Nositelj projekta koji namjerava izgraditi postrojenje za proizvodnju električne energije iz jednostavnih građevina nije obvezan izhoditi riješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača.

Rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača se donosi na rok važenja od 14 godina, osim kada postoje vremenska ograničenja za korištenje postrojenja koja proizlaze iz akata nadležnih tijela ili ugovora.

(skraćena i obrađena verzija Pravilnika o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije - NN br. 88/2012 od 01.08.2012.g.)

Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog prouzvođača električne energije
Tehnički i pogonski uvjeti za postrojenja u statusu povlaštenog proizvođača
Postrojenja za proizvodnju električne energije iz jednostavnih građevina
Izvješćivanje i nadzor povlaštenog proizvođača

Nema komentara:

Objavi komentar