Soft starteri

Kod pokretanja, elektromotoru je potrebna veća struja nego kad radi u nazivnoj točki. Vrijednost struje pokretanja je veća od vrijednosti nazivne struje do osam puta ovisno o veličini i broju polova motora.
Kod elektromotora manjih snaga to ne stvara prevelike probleme, ali kod elektromotora snaga većih od 30kW i nazivnih struja većih od 60A to je potrebno uzeti u razmatranja zbog odabira adekvatne strujne zaštite motora i dimenzioniranja električnih instalacija.

Kod klasičnog zvijezda-trokut zaleta smanjuje se potezna struja motora, ali je ona još uvijek veća od nazivne struje motora. Isto tako, kod prelaska iz rada u spoju zvijezda u spoj trokut dolazi do naglog porasta struje koji na traje dugo, ali je razlika u iznosu velika.

Upotrebom uređaja za meki zalet elektromotora ograničava se potezna struja na željenu vrijednost (određeni postotak od nazivne vrijednosti). Time se štedi na energiji koju elektromotor uzima iz mreže kod pokretanja. Na slici 1. su prikazani omjeri struja elektromotora i nazivne struje kod pokretanja direktno na mrežu (DOL) i kod pokretanja zvijezda-trokut (Y Δ) u odnosu na brzinu vrtnje, a na slici 2. omjeri struja kod pokretanja direktno na mrežu (DOL) i kod upotrebe uređaja za meki zalet elektromotora.

Sl 1. Struje kod Y/D zaleta
  
Sl 2. Struje kod mekog zaleta softstarterom


Iz tih slika je vidljivo da se upotrebom uređaja za meki zalet struja elektromotora ograničava na neku vrijednost (na slici je to 3xIn) i ona ni u kom trenutku ne prelazi tu vrijednost.

Pokretanje elektromotora izaziva vibracije, neuravnoteženost i mehanički stres elektromotora. Upotreba uređaja za meki zalet omogućuje mekan start pri čemu se elektroničkim putem može podesiti potezni moment elektromotora. Ograničavanje poteznog momenta na taj način omogućuje meko ubrzanje elektromotora kao i ograničavanje sila koje djeluju na ostale dijelove u pogonu.

Na slikama. su prikazani i omjeri momenata kod pokretanja elektromotora direktno na mrežu (DOL) i kod pokretanja zvijezda-trokut (Y-D) u ovisnosti o brzini vrtnje elektromotora kao i omjeri momenata kod pokretanja elektromotora direktno na mrežu (DOL) i upotrebom uređaja za meki zalet.

Sl 3. Moment kod Y/D

Sl 4. Moment kod mekog starta softstarterom 

Iz tih slika je vidljivo da se podešavanjem momenta kod uređaja za meki zalet ne dozvoljava prevelika razlika momenta u odnosu na moment tereta (Resistive torque) čime se praktički dozvoljava pokretanje elektromotora, ali i onemogućuje preveliki stres elektromotora zbog razlike u momentima.

Pokretanje elektromotora, zaštita i automatizacija pogona zahtjeva instalaciju većeg broja komponenti što znači da su upravljački ormari veliki i kompleksni. Uređaj za meki zalet ima ugrađen veći broj dodatnih funkcija koje mogu smanjiti dodatnu opremu što rezultira smanjenjem troškova materijala, rada i operacija. Tako se povećanje pouzdanosti kontrole elektromotora postiže pojednostavljenjem instalacija.

Isto tako, uređaj za meki zalet štiti motor od pregrijavanja kontroliranjem struje koju motor uzima. Zaštita motora od prenapona i podnapona kao i od nestanka napajanja također su implementirane u uređaju.

Izvor: www.koncar-mes.hr

Nema komentara:

Objavi komentar