Jeste li spremni za još jedan rat patenata?

Apple pokušava patentirati bežično punjenje uređaja i tvrdi da je tehnologija magnetske rezonance nova i da je oni mogu iskoristiti bolje od svih drugih.

Appleov zahtjev za patentom naveden je u američkom Uredu za patente pod brojem 20120303980 i opisuje punjenje uređaja preko zraka na udaljenosti do jednog metra.

Prema tom zahtjevu, uređaji se ne moraju dodirivati ili biti u neposrednoj blizini jedan drugome. Naime, Appleov patent predviđa "bežično iskorištavanje energije u lokalnom računalnom okružju", odnosno korištenje NFMR-a (near-field magnetic resonance) kao izvora energije za punjenje baterija uređaja kao što su smartphonei, tableti, prijenosna računala i sl. Magnetsko polje obuhvatilo bi područje od oko jednog metra, pa bi se nekoliko uređaja moglo čak i istodobno puniti.


Nema nikakve sumnje da će organizacija Alliance For Wireless Power (A4WP) koja također razmatra dalekometno punjenje, usporediti Appleov dizajn sa svojim nacrtima.

Ova organizacija u kojoj su, među ostalima, članovi proizvođač čipova i digitalne wireless opreme Qualcomm i Appleov rival Samsung - već se bavi projektima koji bi gadgetima trebali omogućiti da im se baterije napune dok se oni nalaze u džepu (npr. smartphone).

Appleova prijava za patent podnesena je u studenom 2010. godine prije nego je osnovana A4WP, ali ipak dvije godine nakon što je tehnološka start-up tvrtka WiPower podnijela zahtjev za patentom za bežižno punjenje 2008. godine. Qualcomm je kupio tvrtku WiPower, a njezini patenti su temelj standarda A4WP, zajedno s još nekim intelektualnim vlasništvom koje pripada Samsungu.

Na tržištu se već nalazi nekoliko tehnologija za bežično punjenje uređaja, međutim glavna im je mana ta da se trebaju dodirivati. Podsjetimo i da Nokia Lumia 920, kao i nekoliko drugih mobitela danas na tržištu, već imaju bežično punjenje baterija.

Javnost za sada nije toliko sigurna želi li bežično punjenje svojih uređaja, barem dok se ova tehnologija ne implementira u zračne luke, kolodvore, kafiće, automobile i sl. i dok ne stekne na popularnosti. Dotad, pripremimo se na još jedan rat patenata u kojem će glavnu riječ voditi odvjetnici.

Izvor: http://tehnoklik.net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar