Minimalni uvjeti za obavljanje zdravstvene djelatnosti

Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti (NN, br. 61/2011 od 03.06.2011.godine)

Ovim pravilnikom se propisuju minimalni uvjeti u pogledu prostora, radnika i medicinako-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti kojima moraju udovoljiti zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u privatnoj praksi te trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost.

Ovaj članak se odnosi samo na dio instalacija vezan za električnu energiju u pravilniku.

Građevina u kojoj je nalaze prostorije za obavljanje zdravstvene djelatnosti tijekom svog trajanja mora ispuniti bitne zahtjeve za građevinu i druge uvjete uređene propisima o prostornom uređenju i gradnji, koje se odnose osobito na:
- mehaničku otpornost i stabilnost,
- zaštitu od požara,
- higijenu zdravlje i zaštitu okoliša,
- sigurnost u korištenju
- zaštitu od buke,
- učinkovito korištenje energije i toplinsku zaštitu prema toplinskoj značajki zgrade,
- udovoljavanje minimalnih zahtjeva za sigurnost i zdravlje


Sve nečiste prostorije, odnosno prostorije s povećanim zagađenjem, nužno je ventilirati s dovoljnim volumenom zraka da se otkloni zagađenje.

Zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u privatnoj praksi moraju za potrebe:
- operacijskog bloga,
- rađaonice
- jadinica za intezivno lječenje
- hitne medicine
osigurati neprekidno napajanje električnom energijom u slučaju nestanka električne energije iz javne električne mreže.

U zdravstvenim ustanovama u kojima se obavlja djelatnost hitne medicine moraju se osigurati instalacije za kisik i druge medicinske plinove (komprimirani zrak, dušični oksidul, vakuum)

Prostorije moraju biti osvjetljene prirodnim i umjetnim izvorom svjetlosti. Ako nije moguće osigurati prirodni izvor svjetlosti u ukupnoj površini prostorija, prostorije treba osvjetliti umjetnom rasvjetom određene jačine izražene u luksima i to:
- u kirurškim prostorijama 500 luxa
- u jedinicama za intezivno liječenje 500 luxa
- u rađaonicama 500-1000 luxa
- u ordinacijama 250-500 luxa
- u ljekarnama 250-500 luxa
- u laboratorijima 250-500 luxa
- na drugim radnim mjestima 70-100 luxa
- u hodnicima i stubištima 40 luxa
- zidna svjetiljka za bolesničku postelju od 70-100 luxa


Priključenja medicinske opreme za pojedine instalacijske sustave moraju se izvesti prema normi HRN EN 793.

Za čuvanje lijekova ljekarnja mora imati:
- hladnjak za čuvanje ljekova na temperaturi od 2-8 °C
- hladnjak za čuvanje ljekova na temperaturi 8-15 °C
Svi hladnjaci i klimatizirani prostori moraju imati ugrađen sustav za mjerenje ili opremu za mjerenje, očitavanje i mogući ispis temperatura radi stalnog pračenja uvjeta čuvanja lijekova i medicinskih proizvoda.

Oprema bolesničke sobe: za svaku postelju potrebno je osigurati signalizaciju (poziv medicinskog osoblja), zidnu jedinicu s rasvjetom, priključkom kisika i najmanje 2 utičnice za struju. Bolesnička soba s pojačanom njegom mora imati još i priključak za komprimirani zrak te utičnicu za vukuum sukciju.

Odjel djelatnosti psihijatrije mora imati dvije nadzirane sobe opremljene suvremenim sistemom video nadzora na odjelu hitne psihijatrije od najmanje 9 m2.


U odjelu djelatnosti anesteziologije, reanimatologije i intezivnog liječenja uz bolesničku postelju na svim radnim mjestima odjela mora se osigurati 16 uzemljenih utičnica za struju, 3 priključka za vakuum, 4 priključka za kisik, 3 priključka za komprimirani zrak, 1 trofaznu utičnicu za RTG uređaj za svake dvije postelje, sustav za zvanje sestre, priključke za audio i video nadzor,1 umivaonik s toplom i hladnom tekućom vodom na svake dvije postelje.

U operacijskoj dvorani i pripremi za anesteziju nužno je osigurati informatički sustav koji povezuje sve uređaje.

Bolnička ljekarna u bolnicama mora imati računalo s pisačem i priključkom na Internet.

Nema komentara:

Objavi komentar