Kako započeti raditi s mikrokontrolerom?

Mikrokontroler za početak možemo zamisliti kao crnu kutiju koja ima određen broj izvoda kojima je moguće upravljati pomoću programa kojeg korisnik napiše na računalu i koji se onda izvodi na samom mikrokotroleru. Kako bi mogli napisane programe prebaciti u mikrokontroler na razvojnoj pločici koristimo se USB vezom s računalom.

Izvodi mikrokontrolera mogu se koristiti za upravljanje raznim uređajima ili za očitavanje stanja s različitih senzora. Tako kažemo da izvodi mogu raditi u dva režima rada –izlazni režim rada i ulazni režim rada.

Kod izlaznog režima rada svaki izvod mikrokotrolera može biti s jednom od dva moguća stanja–visoko i nisko. Kada je izvod u stanju visoko (HIGH) na njemu je potencijal od +5V s obzirom na masu sustava, a kada je izvod u stanju nisko na njemu je potencijal od 0V.


Kada izvod radi u ulaznom režimu rada onda mikrokotroler može očitati digitalno stanje koje je narinuto vanjskom komponentom na sami izvod mikrokotrolera.

Osim u ovom digitalnom režimu rada neki od izvoda mikrokotrolera mogu raditi i kao analogni izvodi. Kada analogne izvode koristimo kao ulazne izvode tada možemo s njih očitavati napon u rasponu od 0 do 5V. Neke izlazne pinove možemo korisiti kao analogne izlaze pomoću PWM modulacije – više o tome u nekoj od sljedećih priprema.

Slika 1. Primjer vježbe sa Arudino pločicom

Svaki izvod na Arduino razvojnom okruženju ima svoju oznaku. Oznake su numeričke i idu od 0 do 13 za Arduino UNO izvode koji služe kao digitalni ulazi i izlazi, te A0 do A5 za analogne ulaze na Arduino UNO pločici. Na svakoj pločici izvodi su jasno obilježeni oznakama kraj konektora za svaki izvod.

Nakon ovog kratnog uvoda krenimo učiti kroz primjere i praksu!

POVEZNICE:

Kako započeti rad s mikrokontolerom?
Upravljanje LED diodama
Blink na 3 LED diode
Trčeće svijetlo - verzija 1
Trčeće svijetlo - verzija 2

Nema komentara:

Objavi komentar