Regulacija temperature u inkubatorima za jaja

Svakom pa i malom projektu pristupamo ozbiljno i odgovorno. Pa smo tako krenuli u razvoj vlastite elektronike za regulaciju temperature u inkubatorima.

Do razvoja konačnog proizvoda koji će biti ispitan i provjeren koristimo gotove temperaturne kontrolere koje podešavamo ovisno o potrebama na mjestu montaže.

Gotovi sklopovi koje mi trenutno postavljamo prilikom rekonstrukcije inkubatora do konačnog razvoja vlastitog proizvoda su prikazani na slikama dolje.

Veoma brzo ćemo predstaviti i vlastitu elektroniku koja će biti ispitana i pouzdana što ćemo dokazati na vlastitim inkubatorima.




Slike 1. Temperaturni kontroleri

Za početak ćemo malo općenito o inkubatorima za piliće:

Kod nas se najčešće koriste jednoslojni inkubatori bez automatskog okretanja za inkubiranje kokošijih jaja. Osim ovih jednostavih izvedbi postoje i višeslojni potpuno automatski višenamjenski inkubatori za inkubiranje jaja svih vrsta peradi i nojeva.

Jednoslojni inkubatori su prikladni za manje proizvođače i jaja se nalaze u jednoj sloju u ležećem položaju. Grijanje kod takvih inkubatora omogućuje električni grijači, a relativnu vlažnost zraka osigurava određena vodena površina (posuda) iz koje voda isparava i održava zrak vlažnim.

Ventilacija se obavlja prirodnim strujanjem zraka, zatvaranjem ili otvaranjem otvora za ventilaciju.


Slika 2. Jednoslojni inkubator


Uvjeti za razvoj zametka

Temperatura – optimalna temperatura za razvoj kokošjeg zametka je 37,8 C u prvih 18 dana inkubacije, a zadnja tri dana 37,5 C. Manje povišenje ili sniženje temperature kroz kraće vrijeme ne izaziva gotovo nikakve štete, ali ako se to događa kroz dulje razdoblje posljedice će uglavnom biti slabiji rezultati valjenja.

Pri povišenoj temperaturi pilići će biti sitniji, sa prilijepljenim ostacima ljuske, a pri nižoj temperaturi dobivaju se krupniji, ali manje vitalni pilići.

Relativna vlažnost zraka – odstupanja od optimalne vlažnosti zraka uzrokuje loše rezultate valjenja. Kod smanjenja vlažnosti izvaljeni pilići su sitni sa sljepljenim pahuljicama, slabo vitalni i imaju veći mortalitet u početku uzgoja. Postotak relativne vlažnosti tijekom inkubacije treba biti 60-70%, a pred kraj inkubacije 70-80%.

Povišena vlažnost škodi u prvih 18 dana inkubacije i rjeđa je u praksi.

Priprema jaja za ulaganje

Sva jaja prije ulaganja kao i sam inkubator treba dezinficirati. Dezinfekcija raspodnih jaja i inkubator obavlja se plinjenjem pomoću formaldehinskih para.

Prije ulaganja jaje ne smije doživjeti šok zbog nagle promjene temperature, pa je preporučljivo postepeno dizati temperaturu do željene kroz par sati. Treba povećavati sa temperature skladištenja jaja za do 3-5 C do temperature za inkubiranje.


Slika 3. Dezinfekcija inkubatora

Okretanje jaja

Neokretanjem jaja, naročito u prvoj polovici inkubacije, specifično lakši žutanjak, i na njegovo gornjoj strani zametak, nastoje isplivati pod samu ljusku. U tome ih sprečavaju halaze, ali ako je taj pritisak dugotrajan u jednon pravcu halaze popuste i zametak se prilijepi za ljusku.


Slika 4. Ručno okretanje jaja

Ručno okretanje jaja treba obavljati laganim pokretima, a da bismo bili sigurni sa smo sva jaja okrenuli označavaju se olovkom na jednoj strani.

Ovoskopiranje se obavlja 7 i 14 dan inkubacije da bi se ustanovilo stanje zametka. Na slikama dolje vidimo rezultate ovoskopiranja

Slika 5. Prvo ovoskopiranje - 7 dan inkubacije


Slika 6. Drugo ovoskopiranje - 14 dan inkubacije

2 komentara:

  1. Izradjujete li inkubatore

    OdgovoriIzbriši
  2. Navedeni inkubator sam kupio od vas i jako sam zadovoljan brojem izleženih pilića. Moje pitanje je kako inkubirati guščja jaja u ovom inkubatoru

    OdgovoriIzbriši