Primjer proračuna kompenzacije

Industrijski pogoni i velike ustanove (npr. fakulteti, bolnice, industrijski pogoni, farme) čija namjena uvjetuje potrebu za velikim brojem induktivnih potrošača, crpe iz distribucijske mreže jalovu snagu.

 Budući jalova snaga nepotrebno opterećuje mrežu, HEP naplaćuje jalovu energiju zabilježenu na mjernom uređaju ukoliko je njezina vrijednost veća od 1/3 utrošene radne energije, što odgovara cos φ =0,95. Kako bi se spriječilo uzimanje jalove snage iz mreže, a time i bespotrebno plaćanje, u pogone takve vrste instaliraju se uređaji koji će nadomjestiti potrebnu jalovu snagu. Ekonomičnost takvih uređaja je velika, investicija uložena u uređaj za kompenzaciju jalove snage u načelu se vraća u prvoj godini eksploatacije.

U ovom članku pokazati ćemo jednostavan i brz način izračuna uređaja za automatsku kompenzaciju snage. Imamo situaciju sa 2 transformatora od 800 kVA na kojima trebamo odvojene kompnezacije. Za primjer proračuna uzeta su oba transformatora, a proračun ćemo pokazati samo na jednom transformatoru.


Trafo 1 ukupnog opterečenja 675 kW.

Kompenzacijom je predviđeno poboljšanje cos fi sa 0.8 na cos fi 0.95

Proračun je izvršen na slijedeći način:

Opterečenje Pmax = 675 kW

cos fi1 = 0.80 ----->    tg fi1 = 0.750
cos fi 2 = 0.95----->    tg fi 2 = 0.329
Q = Pmax (tg fi 1- tg fi 2 )

Q = 675 ( 0.750– 0.329) = 284 kVAr

Odabran je prvi veći tvornički uređaj za automatsku kompenzaciju snage

Q = 300k VAr

sa 12 stupnjeva uključivanja.

Predviđeni kompenzacioni uređej od 300 kVA zadovoljava.

Proračun za drugi trafo izrađen je na isti način i za sve su odabrani odgovarajući kompenzacioni uređaji. Za Trafo 2 ukupnog opterečenja 421 kW odabrana je tipska kondenzatorska baterija 200 kVA na osnovu proračuna kao za Trafo 1.

Primjer izvedbe kompenzacije jalove energije


Slika 1. Sklopnici za uključivanje pojedinih kondenzatorskih baterija


Slika 2. Sklopnici i kondenzatorske baterije 

Nema komentara:

Objavi komentar