Papirologija za fotonaponski sustav

Bez obzira što je zadan zakonodavni okvir nizom dokumenata koji bi morali regulirati upotrebu solarnih postrojenja i ostalih uređaja za primjenu energije iz obnovljivih izvora još uvijek imamo izrazito nesređenu primjenu u praksi i ostvarivanje zacrtanog plana.

Pokazalo se kako ti dokumenti ne znače ništa ako nema obveze i odgovornosti svih institucija zaduženih za provedbu navedenih pravilnika i uredbi, ma kako bili nesavršeni.

Zakonodavni okvir koji regulira upotrebu solarnih postrojenja definiran je dokumentima:
- Tarifni susutav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (Narodne novine, br. 33/07)
- Uredba o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (Narodne novine, br. 33/07)
- Uredba o minimalnom udjelu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije čija se proizvodnja potiče (Narodne novine, br. 33/07)
- Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije (Narodne novine, br. 67/07)

Za priključenje malih fotonaponskih sustava (do 30 kW) na postojeću elektroenergetsku mrežu potrebno je prikupiti i predati cjeli niz dokumenata različitim institucijama. Pri tome moramo voditi računa da ne prekoračimo i određene rokove i periode između različitih faza prikupljanja i predaje dokumenata.



Evo popisa prema jednom primjeru solarnog krova od 7,14kW (solarni krov Španski Zagreb):

1. Rješenje o upisu u Registar projekata i postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i kogerenracije te povlaštenih proizvođača (registar OIEKPP). Za taj prvi korak nadležno je Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva, a za riješenje je potrebno dostaviti sljedeče:
-> izvadak iz katastarskog plana za katastarsku česticu na kojoj se namjerava izgraditi postrojenje
-> izvadak iz sudskog registra, odnosno, za fizičku osobu, izvadak iz obrtnog registra u RH ili potvrdu o prebivalištu u RH
-> potvrdu porezne uprave o plaćanju svih dospjelih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i druga javna davanja
-> ovjerenu izjavu o nekažnjavanju pravne/fizičke osobe u svezi sa sudjelovanjem u kriminalnoj organizaciji, korupciji, prijavari ili pranju novca
-> analizu opravdanosti izgradnje postrojenja i priključka na EE mrežu s tehno-ekonomskim podacima i podacima prostornog uređenja
-> lokacijsku dozvolu, kad je za to propisana obveza

2. Elektroenergetska suglasnost, Ugovor o korištenju mreže i Ugovor o opskrbi električnom energijom dokumenti su za koje je nadležan Operator distribucijskog sustava (HEP-ODS). Da bi dobili tu dokumentaciju njima morate predate sljedeće:
-> rješenje MINGORP o upisu u OIEKPP registar
-> prethodnu elektroenergetsku suglasnost HEP ODS
-> opis projekta (tehničke karakteristike ćelija i izmjenjivača dc/ac)
-> deklaraciju o suglasnosti izmjenjivača
-> certifikat proizvođača izmjenjivača
-> radni nalog i tehničke karakteristike ugrađenog brojila električne energije
-> elektroprojekt fotonaponskog sustava s tehničkom dokumentacijom

3. Rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije je dokument koji izdaje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Za ovo rješenje potrebno je dostaviti sljedeće priloge:
-> dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti proizvodnje električne energije, kad je to obavezno prema propisima (Zakon o energiji, čl. 16. stavak3., preko 1 MW)
-> pravomoćnu uporabnu dozvolu, kada je to propisano
-> ugovor o korištenju mreže
-> tehnički opis izgrađenog postrojenja s opisom tehnološkog procesa i uvjetima korištenja postrojenja
-> elaborat o ugrađenim mjernim uređajima sa shemom mjernih mjesta i načinom provedbe mjerenja te potvrdom o isparvosti uređaja
-> mjesečne i godišnje planove proizvodnje električne energije za prosječne meteorološke uvjete, očekivana mjesečna odstupanja proizvodnje električne energije...
-> ješenje o uvjetima gradnje, odnosno o izvedenom stanju fotonaposnkog sustava na krovu.

3.1 Za rješenje o uvjetima gradnje, odnosno izvedenom stanju fotonaponskog sustava nadležan je općinski odjel graditeljstva. A općini gdje namjeravamo postaviti fotonaponski sustav trebaju sljedeći prilozi:
-> izvod iz katastarskog plana
-> izgled građevine i krova sa solarnim kolektorima
-> pravomoćna građevinska dozvola
-> glavni projekt (statički proračun)
-> statička provjera nosivosti krovne konstrukcije
-> potvrda stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo da se ugradnjom solarnih ćelija na krovu ne mijenja mehanička otpornost i stabilnost građevine
-> elektroprojekt fotonaponskog sustava
-> elektroenergetska suglasnost HEP-ODS
-> rješenje MINGORP o upisu u OIEKPP registar

4. Ugovor o otkupu električne energije se potpisuje na 12 godina i za taj dokument je nadležan Hrvatski operator tržišta – HROTE, a njima morate dostaviti sljedeće papire:
-> rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije (izdaje HERA)
-> elektroenergetska suglasnost (izdaje HEP-ODS)
-> ugovor o korištenju mreže (izdaje HEP-ODS)
-> prosječne mjesečne i godišnje planove proizvodnje električne energije uz prosječne metereološke uvjete, te očekivana mjesečna odstupanja proizvodnje električne energije.

Izvor: Časopisi Solarna energija i Majstor

Broj komentara: 12:

  1. Ma jesu li oni normalni!??? Samo dok sam ovo citao zabolila me glava. Kakva birokracija... STRASNO!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je užas, upravo radim na projektu jedne solarne elektrane ali kad vidim ove papire odma me prodje volja

    OdgovoriIzbriši
  3. Nadajmo se boljem sutra.

    OdgovoriIzbriši
  4. nek vam je bog na pomoći

    OdgovoriIzbriši
  5. Sramota, a struju uvozimo i za nas, normalno, najlakše je dignuti cijene, a ne omogučiti ljudima da pomognu sebi i da se već nešto počne raditi. Proizvodnja, rad, izlaz iz krize.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prema potrošnji i željenoj rezervi struje (npr. 2-3 dana) se dimenzioniraju akumulatori, panel i regulator, a prema max struji se uzima odgovarajući (obavezno kvalitetniji sinusni) inverter.
    Gradimo.hr

    OdgovoriIzbriši
  7. no advertisers allowed reeeeeeeeeeeeeee


    lol

    OdgovoriIzbriši