Nedovoljni presjek kablova na strujnom krugu

Zašto mi rasvjeta na jednom rasvjetnom tijelu iritantno treperi, te se nakon paljenja pećnice u kuhinji intezitet rasvjete smanji? PC i televizor mi u istoj sobi normalno rade.

Takav problem i pitanje se javlja često kod monofaznih instalacija starijeg datuma.

PC i televizor imaju uglavnom takvo napajanje da mogu izdržati oscilacije napona od 180 do 240 V bez da se to primijeti, a neka univerzalna napajanja idu čak od 110 V do 250 V.Ako prilikom uključivanja velikih potrošača (npr. štednjak) padne napon, to samo znači da je preveliko opterećenje instalacija na tom strujnom krugu.

Najmanja vjerojatnost da su loše instalacije je od priključka na distribucijsku mrežu, pa do brojila. No od brojila do FID sklopke i osigurača, pa dalje do potrošača je stvar korisnika i električara koji je izvodio radove.


Ako žarulje slabije svijetle tokom cijelog rada štednjaka, a ponovo se "pojačaju" kad se štednjak ugasi, znači da su instalacije nedovoljnog kapaciteta (prevelika struja kroz kabel, odnosno vodič je nedovoljnog presjeka za tu struju).Ako postoji FID sklopka i ako je ispravna i ispravno spojena, a ne izbacuje, znači da je vjerojatno sve ispravno spojeno, samo sa vodičima nedovoljnog presjeka ili su negdje loši kontaktni spojevi.

Potrebno je pozvati ovlaštenog električara koji će ispitati izolaciju, njezinu ispravnost i otpor, pa dati potpunu i točnu dijagnozu, a nakon toga i otkloniti kvar.

1 komentar: