Stubišni automat CRM-4


Znajući kako se ljudi nađu u problemu kada moraju paliti rasvjetu na više različitih mjesta odlučio sam napisati jedan članak u kojem ću opisati kako se spaja stubišni automat. Ovaj slučaj opisuje paljenje rasvjete sa više različitih mjesta, ali tako da rasvjeta bude upaljene određeno definirano vrijeme i nakon toga se gasi. U slučaju da trebamo da rasvjeta ostane upaljena moramo koristiti inpulsni relej (bistabil) ili stubišni automat koji ima mogućnost rada kao bistabil. Ovaj slučaj ćemo opisati u nekom od budućih članaka.


Stubišni relej CRM-4 je jednostruki modul (veličina automatskog osigurača) za montažu na DIN šinu s naponom napajanja AC230V. Za njega nije potreban nikakav dodatni sklop. Relej se aktivira na uzlazni brid signala te je tako onemogućeno da se mehaničkim blokiranjem tipkala trajno uključi rasvjeta. Ovo je jako dobra karakteristika za sve koji imaju problema sa trajnim uključivanjem rasvjete blokadom tipkala.


Na releju je uz pomoć malog potenciometra moguće namjestit vremensko kašnjenje isključenja od 1s do 10 minuta.
Moguće je postaviti 3 moda rada stubišnog automata:
AUTO – normalan rad rasvjete (paljene/gašenje) prema podešenom vremenu
OFF – trajno isključenja rasvjeta (pri servisiranju rasvjete)
ON – trajno uključena rasvjeta (pri servisiranju rasvjete)


Na stubišni automat možemo spojiti neograničen broj tipkala (mjesta sa kojih palimo rasvjetu) ako tipkala u sebi nemaju tinjalicu. U slučaju da tipkala imaju u sebi tinjalicu (svjetlosnu signalizaciju) tada je moguće spojiti do 20 tipkala uz pretpostavku potrošnje tinjalice od 1 mA.


Izlazni krug automata (relej za paljenje rasvjete) ima nazivnu struju od 16A što bi značilo da na ne bih smjeli spojiti više od 3500 W rasvjete.

Broj komentara: 20:

  1. dali znate di mogu pronac shemu stubisne rasvjete i stubisnog automata

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja bih spoio isti takav automat, prema toj shemi, ali kod mene je slučaj da imam tri tipkala i samo dva svjetla, da li kože netko skicirati takvu shemu ?

    OdgovoriIzbriši
  3. zanima me da li ovaj automat ima mogucnost da dodatnim pritiskom na taster ugasim svetlo pre njegovog zadatog vremena tj da li pritiskom na taster duze od dve sekunde svetlo gori sve dok ponovo ne pritisnem taster

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema tu mogućnost.

      Izbriši
    2. svijetlo*, prije*, zadanog*, dvije* svijetlo*

      ne lol

      Izbriši
  4. znamli netko dobrog majstora za kvar stubisnog svjetla? Zagreb... montirali smo led plafonjere, kod zadnje, vise se svjetlo nije moglo upaliti, iako ima struje u osiguracima a dvije plafonjere tinjaju na pokusaj paljenja svjetla?

    OdgovoriIzbriši
  5. Moze li ovaj automat na LED sijalice ?

    OdgovoriIzbriši
  6. Sta da radim
    Gdje je bio stari stubisni insa automat imaju tri zice...kupim novi automat spojim tri zice ne radi fali mi još jedna zica....koja i gdje je spojiti....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 5 prekidača,8 žarulja i sve radi dok se ne dogodi da istovremeno stisnemo dva prekidača onda izbaci osigurač a prekidači se znaju zalijepiti .Koje bi bilo rješenje?

      Izbriši
  7. Treba ti direktna nula, to je 4. zica..

    OdgovoriIzbriši