Savjeti za uštedu – Perilica i sušilica rublja


1. Oko 90% ukupne potrošnje električne energije za jedno pranje rublja odlazi na zagrijavanje vode. Smanjivanjem temperature i odabirom nižih temperaturnih programa na perilici štedite električnu energiju i svoj kućni budžet, jer smanjujete potrošnju struje za 40%.
2. Bubanj uvijek napunite do maksimuma prema tehničkim karakteristikama perilice.
Napola pun stroj ne isplati se uključivati da ne biste za istu količinu rublja dva puta pokretali isti proces, a pretrpana perilica troši više struje uz lošije rezultate pranja.

3. U zadnjih 10 godina uređaji za pranje rublja su uznapredovali, pa je tako potrošnja ode smanjena sa 100 litara na 50-60 litara dok je potrošnja električne energije s 2 kWh pala na 0,94 kWh po pranju. Stoga ako imate stari model perilice, razmislite o njegovoj zamjeni novim energetski učinkovitijim uređajem.

4. Ako možete, izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama, već ga sušite na zraku.

5. Najvažnija ušteda pri sušenju rublja postiže se dobro centrifugiranim rubljem, stoga bi centrifuga perilice trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem centrifuge na 1600 okr/min možemo kod sušenja uštedjeti i do 30% električne energije.

6. Učinkovitost sušilica rublja osigurava i redovito čišćenje filtra.

4 komentara: