Dinamika boja

Dolazak poluvodiča i digitalizacija rasvjete omogućila je neslućene nove dinamičke efekte boje u rasvjeti interijera i eksterijera. Sustavom regulacije triju zasićenih osnovnih boja – crvene, plave i zelene u rasvjeti je moguće realizirati bilo koju boju vidljivog spektra u bilo kojem stupnju zasićenosti. Suvremena LED rasvjeta omogućuje i jednostavno brzo vremensko upravljanje boja to jest efekte vremenske dinamike boja.

Dobra kao i loša iskustva sa dinamičkim ambijentima u bojama potaknula su istraživanja psihologije boja također duboko usađene u čovjeka. Kao što se već naziralo iz istraživanja tona bijele svjetlosti, čovjekov fizičko-racionalni kao i emocinalni sustav snažno reagiraju na boje.

Korištenje boja za izražavanje osjećaja tisućama godine je prisutno u umjetnosti i duhovnosti. Neke od dalekoistočnih religija prije više od tisuću godina bojama su prikazivale energetske centre ljudskog bića od emocionalnih i doživljajnih centara u izrazito toplim bojama prema racionalno-duhovnim centrima u izrazito hladnim bojama.

Osjetljivost na boje moguće je prikazati i u krugu boja sa četiri osnovna pola od kojih dva simboliziraju svjetlo i tamu (sunce i noć) – žuta i plava, dok druga dva simboliziraju toplinu i hladnoću (vatru i vodu) – crvena i zelena. Svaki od navedenih polova pokreću ljudsku energiju u odgovarajućem smjeru.

Izlaganje tamnim plavim bojama uvodi čovjeka u ritam i osjećaje noći dok ga svijetle boje uvode u ritam dana. Crvena boja potiče emocije i strasti dok zelena donosi emocionalnu relaksaciju i otvara prostor za fizičke i racionalne aktivnosti. Boje između odgovaraju emocionalno-racionalnim stanjima između navedenih osnovnih naglasaka. Boje noći općenito se bolje slažu sa niskim dominantnim intenzitetima uz male ali oštre kontraste zasićenih komplementarnih boja (poput zvijezda na noćnom nebu) dok se boje dana općenito bolje slažu sa visokim intenzitetima, pastelnim tonovima i nižim kontrastima.

Istraživanja i iskustvo pokazuju da je u vođenje čovjeka prostorima boja dobro poštivati prirodne ljudske ritmove poput ritma dana i noći odnosno ritma godišnjih doba. Nagle, drastične i prostorno nametljive promjene boja općenito su neugodne i prilikom duljeg izlaganja mogu prouzročiti čak i zdravstvene tegobe.

Dinamika bijele boje dana
Dinamika boja

Nema komentara:

Objavi komentar