Dinamika bijele boje dana

Ritam izlaska i zalaska sunca milijunima godina upravlja ritmovima živog svijeta na zemlji pa tako i čovjeka. Važnost ovih ritmova najbolje upoznajemo u situacijama kada su oni poremećeni primjerice prilikom interkontinentalnih letova, orbitalnih letova astronauta, boravka u polarnim krajevima ili odsutnosti dnevne svjetlosti.

Tek nedavno detaljnije su proučeni mehanizmi tog djelovanja. U zajedničkom istraživanju Philips Lighting Design and Application Centra iz Nizozemske i Brown Sveučilišta iz Sjedinjenih američkih država 2002. godine lociran je centar u mozgu čovjeka, izravno povezan s očnim živcem koji reagira na ton boje (spektar) dnevne svjetlosti. Ovisno o boji svjetlosti, ovaj centar utječe na endokrilni živčani sustav poticanjem odnosno potiskivanjem hormona kortizola i melatonina koji upravljaju aktivnošću fizičkog i racionalnog sustava čovjeka.

Izlaganje bijeloj svjetlosti plavičastog hladnog jutarnjeg spektra potiče izlučivanje kortizola i aktivira i pokreće čovjeka na fizičke i racionalne aktivnosti. Izlaganje bijeloj svjetlosti crvenkastog večernjeg spektra potiče izlučivanje melatonina, umirivanje fizičkih aktivnosti i dominaciju emocionalnih doživljaja. Hladni jutarnji spektar intuitivno je vezan sa rasvjetom visokog intenziteta i manjih kontrasta. Topli večernji spektar vezan je sa rasvjetom nižeg intenziteta uz izraženije akcente.

Važnost tona, kolorita, akcenata intuitivno je spoznata i primjenjena u dizajnu kućnih interijera, trgovačkih i ugostiteljskih prostora te će u dobro oblikovanim interijerima prostora za odmor i neobavezno druženje dominirati tople boje, topli materijali, niski generalni intezitet svjetlosti i izraženiji akcenti dok će u prostorima za rad i kretanje dominirati viši inteziteti svjetlosti i hladnije boje i materijali. U hladnim geografskim krajevima ljudi će preferirati tople boje interijera dok će u toplim krajevima biti preferirane hladne boje interijera.

Ovi elementi primjenjuju se u suvremenim dinamičkim rasvjetnim sustavima u bijeloj boji koji intenzitet i ton bijele boje dinamički reguliraju radi usklađivanja s interijerom, trenutnom namjenom prostora i dobi dana.

Dinamika bijele boje dana
Dinamika boja

Nema komentara:

Objavi komentar