Elektroničko upravljanje procesom


Upravljanje proizvodnim ili uslužnim procesom je jedan od najvažnijih zadataka inženjera. Poznatiji uređaj pomoću kojega se može upravljati složenim proizvodnim ili uslužnim procesom je programabilni logički kontroler (upravljač) opće prepoznatljiv kao PLC.

Prvo pojavljivanje PLC-ova u praktičnoj primjeni veže se za rane 70-e godine prošlog stoljeća, a nastali su na bazi računala tadašnjeg vremena. Prije pojave PLC-a industrijski proizvodni pogoni su uglavnom bili upravljani sustavima baziranim na relejnim krugovima. Svaki put kada bi se promijenio proizvodni program morale su se izvoditi prilagodbe upravljačkih sklopova što je izazivalo dugotrajne zastoje u proizvodnji i velike troškove.


Prilagodbe su ponekad zahtijevale pored složene izmjene ožičenja i izradu novih sklopova. Sa razvojem mikroprocesora i ukupno poluvodičkih elemenata, došlo se na ideju da se upravljački sustavi rade kao računalni upravljački sustavi koji se mogu reprogramirati jednostavnom izmjenom upravljačkog programa. Prvi programabilni logički kontroleri (PLC) pokazali su izuzetne prednosti u odnosu na relejne upravljačke sustave.

Programabilni logički kontroleri (PLC) su konfigurirani kao industrijska računala čiji su hardverski i programski elementi posebno prilagođeni radu u industrijskim uvjetima, a koji se mogu lako programirati o ugrađivati u postojeće industrijske sustave.

Cjelovit sustav, upravljan PLC kontrolerom, sastoji se od:
Ulaznih uređaja kao što su prekidači, tasteri, senzori i td.
Ulaznih modula, koji je dio PLC kontrolera. Preko ovog modula se primaju signali sa ulaznih uređaja.
Logičke jedinice (procesora), koja predstavlja „mozak“ PLC kontrolera, a sastoji se od centralne procesorske jedinice i memorije
• U okviru procesora smještaju se program i podaci i on upravlja radom cijelog sustava
Izlaznog modula, koji je također dio PLC kontrolera. Preko ovog modula se zadaju signali za upravljanje pojedinih izlaznih uređaja
Izlaznih uređaja, kao što su releji, svjetiljke, sklopnici motora, ventili itd.



Slika 1. Osnovni elementi programabilnog logičkog kontrolera

PLC kontroler je, u suštini, mikroprocesorski uređaj koji koristi programabilnu memoriju za pamćenje naredbi kojima se zahtjeva izvođenje specifičnih funkcija, kao što su izvođenje logičkih funkcija, timera, brojača, funkcija mjerenja vremena, matematička izračunavanja, a sve u cilju upravljanja različitim tipovima uređaja i sustava preko digitalnih i analognih ulazno-izlaznih modula.

Elektroničko upravljanje procesom
Konstrukcijska podjela PLC kontrolera
Osnovni prikaz načina funkcioniranja PLCa
Prednosti PLCa u odnosu na relejnu tehniku

Nema komentara:

Objavi komentar