Podjela transformatora

Prema onomu što je dosad rečeno možemo ustanoviti da je transformator naprava koja nema pomičnih ni rotirajućih dijelova, pa je prema tome transformator statička elektromagnetska naprava.

Transformatorom se jedan električni sistem izmjenične struje pretvara u drugi, uglavnom drugih karakteristika, točnije rečeno, promijenjenih po veličini napona i struje.

Prema broju namota razlikujemo:
* dvo-namotajne
* tronamotajne,
* višenamotajrie transformatore.

Kako prema broju faza električnog sistema za koji je građen transformator razlikujemo:
* jednofazne
* trofazne
* višefazne transformatore


Potrebno je reći da pod namotom transformatora razumijevamo sveukupnost svih međusobno povezanih faznih namota istog napona.

Namot priključen na mrežu višeg napona nazivamo namot višeg napona (VN), a onaj na mrežu nižeg napona namot nižeg napona (NN).

Radi poboljšanja izolacije i hlađenja, transformatori se stavljaju u kotao napunjen transformatorskim uljem — to su tzv. uljni transformatori. Oni bez ulja nazivaju se suhi transformatori.

Prema području primjene možemo transformatore podijeliti u ove grupe:
a) Energetski transformatori (transformator snage) — to su transformatori kod kojih se cjelokupna snaga prenosi s primarne strane na sekundarnu induktivnim putem. Ti se transformatori upotrebljavaju kod prijenosa i raspodjele električne energije.

b) Energetski transformatori specijalne namjene — s načinom prijenosa energije kao pod a), a upotrebljavaju se za električne peći, ispravljačke uređaje, za električno zavarivanje itd.

c) Autotransformatori (transformator u štednom spoju) — to su transformatori kod kojih se jedan dio snage prenosi s primara na sekundar galvanskim putem, a drugi dio induktivnim. Upotrebljavaju se umjesto energetskih na mjestima gdje su razlike između primarnog i sekundarnog napona vrlo malene, zatim za upuštanje nekih vrsta elektromotora i kao regulacioni transformatori ako se regulacija ne vrši u prevelikom rasponu.

d) Mjerni transformatori — za upotrebu u tehnici električnih mjerenja i si.

Osim nabrojenih primjera, transformatori se upotrebljavaju i na drugim područjima, a posebno u tehnici slabe struje.


1. Opće osnove rada, osnovni podaci i povijest razvoja
1.1. Osnovne fizikalne pojave
1.2. Pogonska stanja
1.3. Osnovne jednadžbe
1.4. Podjela transformatora
1.5. Nazivne vrijednosti
1.6. Povijesni razvoj transformatora

Nema komentara:

Objavi komentar