Horizontalne i međusektorske mjere

Nekoliko mjera u ovom akcijskom planu odnose se na više sektora. Neke od mjera imati će učinak u energetskom sektoru. Energetski sektor nije sektor neposredne potrošnje pa stoga nije niti predmet Direktive 2006/32/EC o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama (ESD). No, poboljšanje učinkovitosti u energetskom sektoru izuzetno je važno za ostvarivanje cilja od 20% manje potrošnje primarne energije do 2020. godine kojega je u svojim dokumentima postavila Europska komisija.

Međusektorske mjere i njihova primjena u sektorima

Članak 5. Direktive 2006/32/EC o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama (ESD) zahtjeva da javni sektor bude predvodnik u postizanju nacionalnih ciljeva za poboljšanje energetske učinkovitosti i svojim primjerom potakne sudionike u ostalim sektorima na primjenu mjera energetske učinkovitosti. Nekoliko je mjera već na snazi, čija će provedba ispuniti ovaj cilj.

Na temelju već pokrenutih inicijativa i projekata, kao i zakonskih mogućnosti koje otvara Zakon o javnoj nabavi, u Hrvatskoj je najprimjerenije primjenjivati mjere:

a) nabava opreme i vozila na temelju liste kriterija energetske učinkovitosti za različite kategorije opreme i vozila
b) nabava opreme koja je učinkovita u svim načinima rada uključujući itzv. Stand-by način rada, te ima minimalne troškove rada ocijenjene na temelju analize minimalnih troškova čitavog životnog ciklusa ili druge odgovarajuće metode koje će dokazati troškovnu učinkovitost
c) obveza provođenja energetskih pregleda (audita) i provedbe troškovno učinkovitih mjera energetske učinkovitosti

Članak 7. Direktive 2006/32/EC o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama (ESD) propisuje da informacije o usvojenim zakonskim okvirima i financijskim mehanizmima za poticanje energetske učinkovitosti moraju biti transparentne i lako dostupne svim sudionicima odnosno akterima na tržištu energetske učinkovitosti. Ističe se da se jače mora promovirati učinkovita uporaba energije.

Promocija energetske učinkovitosti u Hrvatskoj trenutno se provodi kroz nacionalnu info-kampanju u sklopu projekta „Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj“, kojega zajendički provode MINGORP i UNDP.

Energetska učinkovitost strateški je interes energetske politike Republike Hrvatske, kako je izrekom rečeno u Zakonu o energiji i u Strategiji energetskog razvitka RH. Slika dolje prikazuje zakonske i strateške dokumente kojima se potiče (ili će se poticati) učinkovito korištenje energije u Hrvatskoj.

Pregled zakonskih i strateških dokumenta energetske učinkovitosti u RH



.:. Nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti (NEEAP), 17. ožujka 2010.
.:. Ukupni nacionalni indikativni cilj kod NEEAP, 17. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru kućanstava, 17. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru usluga, 18. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru industrije (izvan ETS-a), 18. ožujka 2010.
.:. Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru prometa, 19. ožujka 2010.
.:. Horizontalne i međusektorske mjere, 19. ožujka 2010.

Nema komentara:

Objavi komentar